Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

Kinderbegeleider duaal

Over deze studierichting

Arbeidsmarktgerichte finaliteit
3e graad

Haal al werkend je diploma kinderbegeleider 

Als spelen met kinderen en zorgen voor anderen iets is waar jij blij van wordt, dan is een job als kinderbegeleider waarschijnlijk iets voor jou. In deze duale opleiding werk en studeer je tegelijkertijd en verdien je al een loon. Bovendien zijn de crèches en kinderopvangcentra continu op zoek naar enthousiaste werknemers. De kans dat je dus na dit specialisatiejaar direct aan de slag blijft, is erg groot. 

Al overtuigd? Contacteer de school en schrijf je in!

Of lees hieronder verder als je nog meer wil weten over deze duale opleiding ►. 

Waarom duaal en wat is dat eigenlijk?

Duaal leren is een redelijk nieuwe vorm van studeren. Het laat je toe om direct veel werkervaring op te doen én zelfs al een loon daaraan over te houden. 

Als je in dit systeem stapt, ga je deels aan de slag op een leerwerkplek met een overeenkomst alternerende opleiding. Je bent dan 22 uur per week op de werkvloer en 16 uur per week op school. Voor je activiteiten op de werkplek, krijg je een vergoeding van ongeveer 580 euro per maand. Als je enkel dit doet, heeft het geen impact op je Groeipakket (kindergeld).

Op school krijg je vakken als PAV (project algemene vakken), Frans en LBV (levensbeschouwelijke vakken) uit de algemene basisvorming. Daarnaast krijg je ook Opvoedkunde en Verzorging binnen het vakspecifieke gedeelte. Die kennis zet je tijdens de 3 dagen dat je werkt onmiddellijk om in praktijk. 

Wat leer je zoal?

  • Werken met specifieke doelgroepen en in meer complexe zorgsituaties.
  • Zelfstandig en op een pedagogisch verantwoorde manier omgaan met pasgeborenen, peuters, kinderen die (bijzondere) aandacht of verzorging nodig hebben (vb. gehandicapte kinderen).
  • Inzicht verwerven in de ontwikkeling van baby, peuter en kind.
  • Organisaties ontdekken binnen welzijns- en gezondheidszorg.
  • Methodisch werken, aandacht hebben voor het welbevinden van elk kind en zijn omgeving, omgaan met diversiteit, samenwerken met ouders en met collega’s maar evengoed leer je zelfstandig instaan voor de totaalzorg, ook in complexere situaties.

Je specialisatie is ruimer dan alleen het verzorgen van gezonde en zieke kinderen; je leert ze ook opvangen, animeren en mee opvoeden. 

Inschrijven

Als je je specialisatiejaar in deze duale formule goed afrondt, krijg je je diploma secundair onderwijs én is er een grote kans dat je onmiddellijk aan het werk bent in dit knelpuntberoep. Klinkt dit voor jou als een kans die je niet wil laten liggen?

Contacteer ons en schrijf je in 

Deze opleiding wordt georganiseerd door Stedelijk Lyceum Waterbaan, maar zal niet gegeven worden in Deurne. De lessen zullen doorgaan aan de Meir in centrum Antwerpen en zijn dus enorm vlot bereikbaar. 

Heb je nog vragen of wil je nog meer informatie, neem dan contact op met Stedelijk Lyceum Waterbaan. We beantwoorden met alle plezier je vragen.