Over deze studierichting
Tijdens dit zevende specialisatiejaar werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. De kennis en de handigheid die je reeds hebt verworven, worden verder uitgediept en toegepast. Levensechte situaties worden ontleed en besproken, op een theoretische maar ook op een praktische manier. Tijdens je vele praktijkervaringen in en buiten de school proef je van verschillende vormen van kinderopvang: onthaalmoeder, buitenschoolse kinderopvang, eerste kleuterklas. Je leert:
- werken met specifieke doelgroepen en in meer complexe zorgsituaties.
- zelfstandig en op een pedagogisch verantwoorde manier omgaan met pasgeborenen, peuters, kinderen die (bijzondere) aandacht of verzorging nodig hebben (vb. gehandicapte kinderen).
- inzicht verwerven in de ontwikkeling van baby, peuter en kind.
- organisaties kennen binnen welzijns- en gezondheidszorg.
- je specialisatie is ruimer dan alleen het verzorgen van gezonde en zieke kinderen; je leert ze ook opvangen, animeren en mee opvoeden.
- methodisch werken, aandacht hebben voor het welbevinden van elk kind en zijn omgeving, omgaan met diversiteit, samenwerken met ouders en met collega’s maar evengoed leer je zelfstandig instaan voor de totaalzorg, ook in complexere situaties.
Lessentabel - overzicht vakken
Stedelijk Lyceum Olympiade
2020 Antwerpen
Stedelijk Lyceum Waterbaan
2100 Deurne
Stedelijk Lyceum Lamorinière
2018 Antwerpen
Situering van de studierichting
Deze opleiding bevindt zich in het interessegebied Welzijn & Maatschappij. Je kan een opleiding in dit interessegebied volgen in de tweede en de derde graad. Er zijn ook specialisatiejaren en opleidingen secundair na secundair (Se-n-Se).
Toelatingsvoorwaarden
Logische vooropleidingen zijn Verzorging, Gezondheids- en Welzijnswetenschappen, Jeugd- en Gehandicaptenzorg. De toelatingsklassenraad beslist over leerlingen die uit andere richtingen komen.
Scholen en inschrijven
Stedelijk Lyceum Olympiade
2020 Antwerpen
Stedelijk Lyceum Waterbaan
2100 Deurne
Stedelijk Lyceum Lamorinière
2018 Antwerpen