Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

Vrachtwagenchauffeur

Over deze studierichting

3e graad - bso

Deze praktische richting wil je opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Hoewel er eerder weinig algemene vakken op het programma staan, krijgen talen extra aandacht. Naast een behoorlijke kennis van het Nederlands leer je voldoende Frans, Engels en Duits om je als chauffeur uit moeilijke situaties te redden. Tijdens je stages leer je hoe het er aan toegaat in een echt transportbedrijf. Je leert:

  • transportopdrachten voorbereiden en hierbij rekening houden met milieu, het kostenplaatje, specifieke wetgevingen (bijzonder vervoer, dierenvervoer, gevaarlijke transporten), verzekeringen enz.
  • verschillende laad- en lostoestellen gebruiken, vrachten correct laden en lossen, laad- en lostijden berekenen, voorraden controleren en beheren.
  • in allerlei omstandigheden verschillende soorten vrachtwagens besturen. Je rijdt met opleggers, combinatie vrachtwagen-aanhangwagen, op gesloten terreinen en op de openbare weg.
  • een reisroute uitstippelen en afstanden berekenen. Je maakt kennis met belangrijke nationale en Europese routes, douaneposten, ferrydiensten, tunnels en bruggen.
  • de Belgische en Europese wegcode kennen en alle mogelijke nationale en internationale documenten.
  • over autotechniek. Een vrachtwagen dient dagelijks onderhouden en gecontroleerd te worden. Dit is ook noodzakelijk voor de veiligheid in het verkeer. Daarnaast is het nodig dat je zelf kleine pannes kan opsporen en herstellen.