Stedelijk Lyceum Cadix

secundair onderwijs

Campus Cadix

Stedelijk Onderwijs bouwt nieuwe campus op Eilandje

Het Stedelijk Onderwijs bouwt aan een innovatieve en hedendaagse scholencampus in de stad. Tegen 2021 zullen in de Cadixwijk creatieve en technische opleidingen geclusterd worden in Stedelijk Lyceum Eilandje. Het project omvat een volledige nieuwbouw aan het Kempisch Dok, de renovatie van het historische Van Averbekegebouw en de CAD-loods.
Hiermee gaat het Stedelijk Lyceum verder in het bouwen van toekomstgerichte scholen waar kruisbestuiving tussen leerlingen, richtingen en sectoren centraal staat. De technische & creatieve Campus Cadix wordt met zijn 24 000 m2 renovatie en nieuwbouw het op één na grootste bouwproject van Scholen van Morgen. In september 2019 trekken de eerste leerlingen in de nieuwbouw aan het Kempisch Dok.

Nieuwbouw Kempisch Dok

In het nieuwe schoolgebouw aan het Kempisch Dok worden de technische opleidingen van Stedelijk Lyceum Eilandje gegroepeerd. De 2e en 3e graad van Stedelijk Lyceum Meir en de technische opleidingen van Stedelijk Lyceum Lamorinière vormen een onderdeel van de nieuwe school.  “We zijn ervan overtuigd dat de kruisbestuiving tussen creatieve en technische opleidingen een grote meerwaarde biedt voor onze leerlingen” aldus Johan Nys, netwerkdirecteur van het Stedelijk Lyceum. “We willen onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen. Daarom wordt deze campus zeer toekomstgericht geconcipieerd. We bouwen een school, maar er moet ook ruimte zijn voor bedrijven, voor een incubator, voor andere opleidingsvormen ...”. 

Vooruitgang bouw Stedelijk Lyceum Eilandje | Kempisch Dok (24/04/2019)

De volgende momentopnames en concepttekeningen tonen de huidige stand van de werken aan onze gloednieuwe school Stedelijk Lyceum Campus Cadix.

Algemeen lokaal:

 

 

 

 

 

 

Atelier Decor:

 

 

 

 

 

 

Open werkruimte:

 

 

 

 

 

 

Trappenhal:

 

 

 

 

 

 

Renovatie Van Averbeke-gebouw

Stedelijk Lyceum Cadix is een begrip in de Cadixwijk en ver daarbuiten. De school bundelt heel wat kunstrichtingen van het stedelijk secundair onderwijs in Antwerpen. Heel wat decorbouwers, drukkers, grafisch vormgevers… werden gevormd in deze school. Ook Encora - Centrum voor Volwassenenonderwijs geeft een aantal lessen op deze campus. Het Van Averbekegebouw in de Cadixstraat is echter zo versleten dat een grondige renovatie noodzakelijk is.

Stedelijk Lyceum Cadix zal opgaan in de nieuwe school Stedelijk Lyceum Eilandje. De school bundelt creatieve en technische richtingen in 3 gebouwen in de Cadixwijk: het Van Averbeke-gebouw, de CAD-loods en de nieuwbouw aan het Kempisch Dok.

 

Bouwproject Campus Cadix

Het renovatie- en bouwproject past in het programma van Scholen voor Morgen.
Scholen van Morgen is een project van de Vlaamse overheid en AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. Het publiek-private project zorgt voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van 165 geplande schoolbouwprojecten in Vlaanderen. Campus Cadix is het op één na grootste bouwproject van Scholen van Morgen, met een investeringsbudget van 52 miljoen euro en een oppervlakte van 24.000 vierkante meter.
De afbraakwerken zijn gestart in oktober 2017. In septmeber 2019 nemen de eerste leerlingen intrek in het nieuwe gebouw aan het Kempisch Dok.
Nadien zal het bestaande Van Averbekegebouw en de CAD-loods grondig gerenoveerd worden. Campus Cadix zal klaar zijn in 2021.