Stedelijk Lyceum Cadix

secundair onderwijs

Drukken & afwerken

Over deze studierichting

3e graad - bso

Deze praktijkgerichte opleiding telt weinig algemene vakken. Je doet vooral veel praktijkervaring op in de schooldrukkerij en via de stage. Je komt in contact met je toekomstige werkomgeving door bedrijfsbezoeken, gastsprekers en beurzen. Je leert:

  • pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen die naar de drukkerij gaan.
  • voornamelijk drukken met de éénkleur- en tweekleuren offsetvellenpers.
  • digitale bestanden omzetten naar grafische film en hiermee drukplaten klaarmaken.
  • andere druktechnieken zoals zeefdrukken (bvb. T-shirts en stickers bedrukken) komen aan bod.
  • het drukwerk afwerken (verzamelen, snijden, vouwen, perforeren, rillen, nieten) tot een eenvoudig boekblok, een map, een krant met computergestuurde hightech machines.
  • stapelen en verpakken.
  • snij- en vouwmachines en drukpersen bedienen.
  • de computergestuurde drukpersen in- en uit te schakelen, het papiertransport instellen, de inkt voorbereiden en drukproblemen herkennen.

Onze aanpak

Binnen drukvoorbereiding en drukken en afwerken kunnen leerlingen hun grafische talenten ontdekken en ontwikkelen. We maken kennis met de verschillende componenten van het beroep en de sector. 

Bij drukvoorbereiding of prepress zorgen we ervoor dat aangeleverde ontwerpen (beelden, illustraties, tekst) druk-klaar gemaakt worden met de daarvoor benodigde software. De afdeling ‘drukken en afwerken’ verwerkt dit alles tot de juiste drukvorm om te drukken en het gevraagde eindproduct af te leveren.

Wij streven ernaar om leerlingen een opleiding te bieden die hen voorbereidt op de eisen van een steeds evoluerende arbeidsmarkt. We bereiden hen zo voor op levenslang leren. Hierbij zetten we in op een nauwe samenwerking tussen drukvoorbereiding en drukken met oog voor nieuwe technieken en toestellen. Deze samenwerking is mogelijk door investeringen in professionalisering en infrastructuur.

Het is belangrijk dat leerlingen een bewuste keuze maken met oog voor kwaliteit en liefde voor het vak. Daarom worden leerlingen opgeleid door gepassioneerde leerkrachten met een uitgebreide technische en vakkennis. Leerkrachten en leerlingen werken samen aan uitdagende opdrachten. Ze krijgen de kans om zowel binnen als buiten de schoolmuren praktijkervaring op te doen door projecten met externe partners (VDAB, bedrijven,...) waar de nadruk wordt gelegd op het zelfstandig realiseren van een ontwerp tot een afgewerkt product waarbij zowel aandacht wordt besteed aan productiviteit als aan kwaliteit.

We trachten op deze manier leerlingen op te leiden die probleemoplossend en technisch kunnen denken, stressbestendig en multi-inzetbaar op de arbeidsmarkt zijn.