Stedelijk Lyceum Cadix

secundair onderwijs

Drukken en Voorbereiden

Over deze studierichting

2e graad - bso

Deze studierichting is zowel creatief als praktisch. Er staan eerder weinig algemene vakken op het programma. Je wordt voorbereid op een uitvoerende job in de drukkerij of de sector van de drukvoorbereiding. Je leert zowel traditionele grafische technieken als werken met de nieuwste grafische machines. Hierdoor kan je later ook terecht in de sector van de kartonnage, de fotogravure en het boekbinden. Je leert hoe je een bestaand ontwerp kan bewerken, teksten in- of samenvoegen en foto’s inscannen. Je leert over kleuren, licht en lettersoorten. Ook maak je kennis met verschillende computerprogramma’s (Pagemaker, Illustrator).Tijdens je werk leer je continu rekening houden met hoe het eindproduct er zal uitzien. Je streeft een smaakvol resultaat na.

Wat?grafische foto

  • Vertrouwd raken met de technieken van zeefdruk, typodrukken en offsetdrukken.
  • Vertrouwd raken met de technieken van snijden, vouwen, vergaren, nieten en lijmen.
  • Vertrouwd raken met en opvolgen van digitale evoluties 

Onze aanpak

Binnen drukvoorbereiding en drukken en afwerken kunnen leerlingen hun grafische talenten ontdekken en ontwikkelen. We maken kennis met de verschillende componenten van het beroep en de sector. 

Bij drukvoorbereiding of prepress zorgen we ervoor dat aangeleverde ontwerpen (beelden, illustraties, tekst) druk-klaar gemaakt worden met de daarvoor benodigde software. De afdeling ‘drukken en afwerken’ verwerkt dit alles tot de juiste drukvorm om te drukken en het gevraagde eindproduct af te leveren.

Wij streven ernaar om leerlingen een opleiding te bieden die hen voorbereidt op de eisen van een steeds evoluerende arbeidsmarkt. We bereiden hen zo voor op levenslang leren. Hierbij zetten we in op een nauwe samenwerking tussen drukvoorbereiding en drukken met oog voor nieuwe technieken en toestellen. Deze samenwerking is mogelijk door investeringen in professionalisering en infrastructuur.

Het is belangrijk dat leerlingen een bewuste keuze maken met oog voor kwaliteit en liefde voor het vak. Daarom worden leerlingen opgeleid door gepassioneerde leerkrachten met een uitgebreide technische en vakkennis. Leerkrachten en leerlingen werken samen aan uitdagende opdrachten. Ze krijgen de kans om zowel binnen als buiten de schoolmuren praktijkervaring op te doen door projecten met externe partners (VDAB, bedrijven,...) waar de nadruk wordt gelegd op het zelfstandig realiseren van een ontwerp tot een afgewerkt product waarbij zowel aandacht wordt besteed aan productiviteit als aan kwaliteit.

We trachten op deze manier leerlingen op te leiden die probleemoplossend en technisch kunnen denken, stressbestendig en multi-inzetbaar op de arbeidsmarkt zijn.