Stedelijk Lyceum Lakbors

secundair onderwijs

Haarzorg

Over deze studierichting

2e graad - bso
3e graad - bso

Deze opleiding is praktisch en breed opgevat. Je wordt voorbereid op het kappersberoep, maar ook gelaatsverzorging, grime en manicure komen aan bod. Er worden slechts weinig algemene vakken gegeven. Je leert:

  • over de geschiedenis van de mode, en in het bijzonder van de lichaamsverzorging en de haartooi. 
  • (aandoeningen van) haar en hoofdhuid kennen en ermee omgaan.
  • over haarproducten, hun gebruik en (chemische) werking.
  • kleuren, hygiëne, de inrichting van het kapsalon.
  • verschillende technieken (wassen, knippen, watergolf, permanent, kleuren, brushing) bij dames, heren en kinderen tijdens praktijklessen op school en via stages.
  • hoe je iemand scheert en hoe je baarden en snorren verzorgt door salonwerk.
  • eenvoudige make-up, kindergrime, nagels lakken.
  • vlot omgaan met klanten.

Bij het kiezen voor deze studierichting realiseer je je best vooraf dat je als kapper lang moet rechtstaan en op zaterdag werkt.

3 haarzorg

de nadruk wordt vooral gelegd op handvaardigheid, snelheid, creativiteit,orde en hygiënisch werken tijdens de gerichte praktijklessen.

4 haarzorg

er wordt gestreefd naar belangstelling voor het beroep, wilskracht, hulpvaardigheid, waardering en aandacht voor anderen

1.Toelatingsvoorwaarden

Voor het eerste leerjaar van de tweede graad: met vrucht een tweede of beroepsvoorbereidend leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs gevolgd hebben.
Voor het tweede leerjaar van de tweede graad: met vrucht het eerste leerjaar van de tweede graad van het secundair onderwijs gevolgd hebben.

2.Inhoud

In de 2e graad wordt vooral kennisgemaakt met de eigenheden van een kapsalon. De nadruk wordt tevens gelegd op de praktische kant van het kappersberoep.

 

5 haarzorg

Er wordt vooral de klemtoon gelegd op voorkomendheid, zelfstandigheid en samenwerking, aanpassingsvermmogen, klantgerichtheid, milieubewustheid en ergonomisch werken.

6 haarzorg

er wordt vooral gestreefd naar belangstelling voor het beroep door het inrichten van blockstages, hulpvaardigheid en positieve aandacht voor klanten.

1.Toelatingsvoorwaarden

Voor het eerste leerjaar van de derde graad: met vrucht een tweede leerjaar van de tweede graad van het secundair onderwijs gevolgd hebben.
Voor het tweede leerjaar van de derde graad: met vrucht het eerste leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs in dezelfde of in een overeenstemmende studierichting gevolgd hebben.

2.Inhoud

Opleiding tot volwaardig kapper

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: