Stedelijk Lyceum Lakbors

secundair onderwijs

Veelgestelde vragen

Welke documenten moet ik bijhebben bij een inschrijving?

Identiteitskaart EN sis-kaart van de leerling(e) en inschrijvende ouder en volledig rapport met eindbeslissing van de vorige school.

Kan ik als minderjarige leerling alleen inschrijven?

Neen, er moet altijd minstens één van de ouders aanwezig zijn. Oudere zussen of broers mogen de ouders vergezellen, maar volstaan niet voor de inschrijving.

Kan ik als ouder mijn kind alleen inschrijven zonder dat hij/zij er bij is?

Ja, dit kan, maar is af te raden, aangezien het beter is dat het kind de school leert kennen voor de start van het schooljaar.

Kan ik altijd inschrijven of enkel na afspraak?

Tijdens het schooljaar maakt u eerst een telefonische afspraak. In de inschrijvingsperiodes in juli en augustus kan u vrij langskomen tussen 10u en 17u30. Opgelet: sommige leerjaren zitten snel vol. Wij raden aan in juli langs te komen en niet te wachten tot eind augustus!

Het CLB stelde vast dat mijn kind een leerstoornis heeft (dyscalculie, dyslexie, dysorthografie, AD(H)D, ...). Kan ik mijn kind bij jullie inschrijven?

Ja, natuurlijk kan dat! Om vanaf de start een vlotte begeleiding te verzekeren, breng je wel best bij de inschrijving de attesten die je van het CLB of een andere onderzoekende dienst kreeg. Op die manier kan er snel een begeleidingsplan op maat worden uitgewerkt.

Mijn kind zit in het vijfde leerjaar maar wordt binnenkort 12. Kan mijn kind na het vijfde leerjaar al naar het eerste middelbaar?

Ja, dat kan. Uw kind kan terecht in de brugklas (1B), maar u vraagt best eerst het advies van het CLB van de basisschool. Uw kind kan ook nog een jaartje in de basisschool blijven en eerst het zesde leerjaar afmaken. Die beslissing neemt u zelf als ouder, in overleg met uw kind, na advies van het CLB en de basisschool.

Is de school voor mijn kind vlot bereikbaar via het openbaar vervoer?

U kan ons bereiken met de volgende trams : 5, 10, 12, En met volgende bussen: 19, 33, 410, 411 Op deze website vindt u een map, waar de locaties duidelijk zijn aangegeven. Klik ook eens op ‘satelliet’; u ziet de leerlingen a.h.w. in de lokalen zitten!

Zijn de opleidingen in de school duur?

Wij houden de schoolkosten zo laag mogelijk. Wij werken met een ‘maximumfactuur’, zodat u bij inschrijving duidelijk weet wat een schooljaar, of een volledige opleiding u gaat kosten

Is het belangrijk dat het getuigschrift "Bedrijfsbeheer" wordt behaald?

Elk (bijkomend) getuigschrift of attest heeft zijn belang. Wil je een zaak opstarten als zelfstandige, dan is het getuigschrift ‘Bedrijfsbeheer’ een NOODZAKELIJK document. Je kan het op school behalen, of je kan opteren om het later via andere instanties alsnog te verwerven.

Wat kan ik doen met het studiegetuigschrift derde graad? En wat is het verschil met een Diploma?

Na het 2de leerjaar van de 3de graad (6de leerjaar BSO) kan je theoretisch aan de slag. In de praktijk moet je wel opletten, want je hebt dan geen Diploma Secundair Onderwijs. We raden onze leerlingen dan ook aan een specialisatiejaar te volgen (Dit kan eveneens bij ons op school). Als je dit met vrucht beëindigt, heb je dat Diploma wel en kan je naast werken, ook verder studeren in een hogeschool of universiteit.

Wat is het verschil in Diploma na het volgen van 7BKG en 6THAN?

Officieel zijn beide diploma's gelijkwaardig. Als je echter de lessentabellen van beide richtingen vergelijkt, dan zal je ontdekken dat de ‘BSO-weg’ inhoudelijk praktischer is dan die in het TSO. Ervaring leert ons dat alle leerlingen verdere studies aankunnen, mits hard studeren.