Stedelijk Lyceum Lakbors

secundair onderwijs

Veelgestelde vragen

Welke documenten moet ik bijhebben bij een inschrijving?

Identiteitskaart van de leerling(e) en inschrijvende ouder en volledig rapport met eindbeslissing van de vorige school.

Kan ik als minderjarige leerling alleen inschrijven?

Neen, er moet altijd minstens één van de ouders aanwezig zijn. Oudere zussen of broers mogen de ouders vergezellen, maar volstaan niet voor de inschrijving.

Kan ik als ouder mijn kind alleen inschrijven zonder dat hij/zij er bij is?

Ja, dit kan, maar is af te raden, aangezien het beter is dat het kind de school leert kennen voor de start van het schooljaar.

Kan ik altijd inschrijven of enkel na afspraak?

Tijdens het schooljaar maakt u eerst een telefonische afspraak. In de inschrijvingsperiodes in juli en augustus kan u langskomen na een telefonische afspraak. Opgelet: sommige leerjaren zitten snel vol. Wij raden aan in juli al contact op te nemen met de school en niet te wachten tot eind augustus!

Het CLB stelde vast dat mijn kind een leerstoornis heeft (dyscalculie, dyslexie, dysorthografie, AD(H)D, ...). Kan ik mijn kind bij jullie inschrijven?

Ja, natuurlijk kan dat! Om vanaf de start een vlotte begeleiding te verzekeren, breng je wel best bij de inschrijving de attesten die je van het CLB of een andere onderzoekende dienst kreeg. Op die manier kan er snel een begeleidingsplan op maat worden uitgewerkt.

Mijn kind zit in het vijfde leerjaar maar wordt binnenkort 12. Kan mijn kind na het vijfde leerjaar al naar het eerste middelbaar?

Ja, dat kan. Uw kind kan terecht in eerste jaar B-stroom (1B), maar u vraagt best eerst het advies van het CLB van de basisschool. Uw kind kan ook nog een jaartje in de basisschool blijven en eerst het zesde leerjaar afmaken. Die beslissing neemt u zelf als ouder, in overleg met uw kind, na advies van het CLB en de basisschool.

Is de school voor mijn kind vlot bereikbaar via het openbaar vervoer?

U kan ons bereiken met de volgende trams: 5, 10, 12. En met volgende bussen: 19, 33, 410, 411. Op deze website vindt u een map, waar de locaties duidelijk zijn aangegeven. 

Zijn de opleidingen in de school duur?

Wij houden de schoolkosten zo laag mogelijk. Wij werken met een ‘maximumfactuur’, zodat u bij inschrijving duidelijk weet wat een schooljaar, of een volledige opleiding u gaat kosten.

Wat kan ik doen met het studiegetuigschrift derde graad? En wat is het verschil met een diploma?

Na het 2de leerjaar van de 3de graad (6de leerjaar BSO) kan in theorie terecht op de arbeidsmarkt. In de praktijk moet je wel opletten, want je hebt dan geen diploma secundair onderwijs. We raden onze leerlingen dan ook aan een specialisatiejaar te volgen (Dit kan eveneens bij ons op school). Als je dit met vrucht beëindigt, heb je dat diploma wel en kan je naast werken, ook verder studeren in een hogeschool of universiteit.

Kan een kind op school blijven eten tijdens de middagpauze?

Ja dat kan! Hiervoor kan je je inschrijven aan het begin van het schooljaar. Tijdens de wintermaanden krijgen de leerlingen verse soep, aangeboden door de school.