Stedelijk Lyceum Lamorinière

Samen met elk talent investeren in de toekomst

Verzorging-Voeding

Over deze studierichting

2e graad - bso

Dit is een praktische opleiding; je pakket algemene vakken is eerder beperkt. Graag werken met en/of voor mensen is noodzakelijk. Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving. Je leert:

  • veel over huishouding: gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden bereiden, het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel.
  • over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg.

Sociale vaardigheden, aandacht voor gezondheid en creativiteit zijn noodzakelijk in de verzorgingssector. Als verzorgende heb je aandacht voor het lichamelijk en het geestelijk welzijn. Je krijgt een opleiding om zowel jonge kinderen als ouderen te verzorgen en te begeleiden. Daarom moet je graag en vlot contacten leggen met mensen. Er wordt van je verwacht dat je creatief en taalvaardig bent. Ook doorzettingsvermogen en zin voor verantwoordelijkheid zijn belangrijk. Veel aandacht gaat naar technische vakken zoals Verzorging en Gezondheidsleer, Voeding en Opvoedkunde Omgangskunde. Praktisch ingestelde leerlingen zich in deze opleiding uitleven, want er gaat veel aandacht naar de praktijk. In de derde graad doe je tijdens wekelijkse stages praktijkervaring op om je optimaal voor te bereiden op je latere beroepsleven. In het derde leerjaar van de derde graad kan je kiezen voor de specialisatie Kinderzorg of Zorgkunde.