Stedelijk Lyceum Lamorinière

Samen verbinden – uitdagen – groeien – zorgen

Zorg & welzijn

Over deze studierichting

Arbeidsmarktgerichte finaliteit
2e graad - bso

Zorg & welzijn is een beroepsopleiding voor ‘handige jongeren’ met veel verantwoordelijkheidsgevoel die bovendien belangstelling hebben voor het dagelijks leven van gezonde én zieke mensen.
In deze opleiding leer je voornamelijk al doende tijdens de praktijkmomenten.

Je leert verschillende vaardigheden die nodig zijn om mensen te helpen en te verzorgen.
Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je ontdekt hoe je een huis kan onderhouden en hoe je moet omgaan met kleding en textiel.

Je moet bereid zijn mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw.
Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.

Zorg je graag voor anderen? Bied je graag concrete hulp? Heb je oog voor de gezondheid en het welzijn van anderen? Dan is deze praktische studierichting met arbeidsfinaliteit misschien iets voor jou. In deze opleiding leer je voornamelijk al doende tijdens de praktijkmomenten.

Je leert verschillende vaardigheden die nodig zijn om mensen te helpen en te verzorgen.
Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je ontdekt hoe je een huis kan onderhouden en hoe je moet omgaan met kleding en textiel. In de opleiding werk je ook veel aan eigen sociale en communicatieve vaardigheden, Je leert luisteren, je helder uitdrukken en omgaan met zorg- vragers van verschillende leeftijden.

Je wordt voorbereid op de derde graad Verzorging en de specialisatiejaren Kinderzorg en Zorgkunde.

In het vak atelier-VVV krijg je de kans om te verkennen, te versterken (remediëren) of te verdiepen (uitbreiden), afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt.

Ook leren leren  komt hier aan bod.

Via projecten leer je je eigen studiegebied maar ook jezelf beter kennen en wordt er gewerkt aan actief burgerschap.  Ook artistieke vorming, ICT en economie worden hier aangeboden.

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: