Stedelijk Lyceum Quellin

secundair onderwijs

Over deze studierichting

1e graad - A-stroom

Heb je een getuigschrift van de lagere school? Dan ga je naar de A-stroom van de eerste graad.

In het 1e jaar in de A-stroom krijg je 27 uur basisvorming. Daarin leer je talen, wetenschappen, wiskunde, en nog zoveel meer. Naast het basispakket is er een keuzegedeelte van 5 uur.

Iedere leerling van het Stedelijk Lyceum krijgt dezelfde algemene vakken. De kennis en vaardigheden die je aanleert binnen de basisvorming zijn dan ook hetzelfde in alle scholen van het Stedelijk Lyceum.

Het keuzegedeelte heeft 3 doelen:

  • Je kan nieuwe dingen ontdekken, proberen en beleven.
  • Samen met de leerkracht ga je dieper in op een bepaald onderwerp of een bepaald vak.
  • Als je het nodig hebt, is er ook tijd voor extra ondersteuning voor bepaalde vakken of thema’s, of voor dingen die je nog niet helemaal begrijpt.

Na de A-stroom kan je een studierichting in aso, bso, tso of kso kiezen.

Alle leerlingen krijgen 28 uur per week hetzelfde lessenpakket.

Naast het verwerven van nieuwe kennis, ontwikkel je verschillende competenties.

Je krijgt wekelijks lessen ict en workshops over leren leren.
Je doet aan actief burgerschap en leert samenwerken, kritisch denken en stilstaan bij je eigen leerproces.

Kies je voor het keuzegedeelte Latijn, dan volg je 3u per week Latijn.
Hoewel Latijn nu een ‘dode’ taal is, heeft ze eeuwenlang onze cultuur beïnvloed. Romaanse talen als Italiaans, Frans, Spaans stammen rechtstreeks af van het Latijn. Ook in het Nederlands en de taal van de wetenschap, is de invloed van het Latijn niet weg te denken.
De opleiding wil je in staat stellen zelfstandig Latijnse teksten te begrijpen. Als Latinist neem je ook deel aan 2 projecten It’s all about the money en Social S(Q)uills:

  • #It’sAllAboutMoney: door verschillende en aantrekkelijke opdrachten dagen we je uit om hun toekomstige gezinsbudget bedachtzaam te beheren.
  • #SocialS(Q)ills: samen de wereld socialer maken, daar gaan we voor! In Social S(Q)ills hebben we bewust aandacht voor anderen: je leert samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, je leert hoe je best reageert op pest- en uitsluitingsgedrag, je leert een balans te vinden bij conflicten, etc

 

Kies je voor het keuzegedeelte Project, dan heb je op woensdagvoormiddag de projectwerking #Move.

In een keuzegedeelte van 4 uur kies je voor 5 projecten.

  • #VanDadaNaarCoBra: exploreer de grenzen tussen beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp. Speel met vormen, kleuren en woorden. Maak nonsensgedichten, collages en assemblages.
  • #It’sAllAboutMoney: door verschillende en aantrekkelijke opdrachten dagen we je uit om je toekomstige gezinsbudget bedachtzaam te beheren.
  • #QWeHaveAProblem: voor leergierige, jonge wetenschappers die hun kennis creativiteit willen delen met hun team. Op naar de sterren en daar voorbij!
  • #SocialS(Q)ills: samen de wereld socialer maken, daar gaan we voor! In Social S(Q)ills heb je bewust aandacht voor anderen: je leert samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, je leert hoe je best reageert op pest- en uitsluitingsgedrag, je leert een balans te vinden bij conflicten, etc.
  • #Displayland: 5 weken onderzoek je een Engelstalig land. Je verzamelt info en maakt een brochure, een maquette én een continental breakfast! En dat allemaal in het Engels!

 

 

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: