Stedelijk Lyceum Topsport

secundair onderwijs

Topsportinternaat Wilrijk is nog niet gebouwd en valt al in de prijzen!

Arch School Awards bekronen deze 3 Scholen van Morgen...

 

116 inzendingen waren er dit jaar voor de Arch School Awards. Een buitengewoon hoog aantal kandidaturen dat de buitengewoon rijke en talrijke architectuurprojecten van de laatste 2 jaar weerspiegelt. De Arch School Awards, een initiatief van Edubuild, werden dit jaar uitgereikt door een jury met Belgische architecten en afgevaardigden vanuit GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen en AGION. Ook waarnemers uit NAV, BVA en AG Real Estate behoorden tot de selectiejury. De juryvoorzitter van dienst was Frederik Jacobs van Conix RDBM Architects. 

Nieuwbouw

De prijs voor het meest geslaagd schoolproject in de categorie “nieuwbouw” ging naarHet Zandhofje in Zandhoven, een ontwerp van A33 architecten . De jury bewierookte de duurzaamheid en (multi)functionaliteit van het project. Bovendien waren de juryleden geënthousiasmeerd door het kleurgebruik binnenin de school, dat voor een variëteit aan sferen zorgt en tegelijkertijd de leesbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw bevordert. 

Renovatie/uitbreiding

In de categorie “renovatie/uitbreiding” ging de prijs voor het meest geslaagd schoolproject naar BuBaO Sint-Lievenspoort in Gent, een project van evr-Architecten in samenwerking met Callebaut architecten. Redenen voor de bekroning was voornamelijk opnieuw de duurzaamheid van het project - het 19de eeuwse kloostergebouw kreeg een heuse nieuwe levensadem – samen met de balans tussen nieuw en oud die gerealiseerd werd. Dit alles binnen het strikte, opgelegde budget. Wie de foto’s van dit project al zag, is vermoedelijk niet verrast.

Toekomstig project

In de derde en laatste categorie, voor het meest geslaagde "toekomstig project", verkoos de jury het Topsportinternaat Wilrijk, door POLO architects . Dit project zit momenteel in vergunningsfase, binnen de extra Scholen van Morgen wegens de btw-verlaging op scholenbouw. De jury hechtte belang aan de rustgevende en intieme sfeer, in tijdloze, maar frisse gebouwen. Zo zal het internaat een thuis kunnen vormen voor de topsporters in hun stressvolle bestaan.

Eervolle vermelding

Verrassend genoeg werd er voor het eerst ook een eervolle vermelding voorzien. De jury koos ervoor om het VTI Brugge, een ontwerp van Van den Berg architecten, als runner-up te vermelden in de categorie toekomstig project. "We zien de intentie om een intelligente ruïne te bouwen die past binnen de industriële context en [...] bij het onderwijs dat er zal geboden worden", aldus juryvoorzitter Frederik Jacobs. Van den Berg architecten verkregen deze eervolle vermelding als aanmoediging, uit hoop van de jury dat de intenties van het architectenbureau ook waargemaakt zullen worden.

 

                    

 

 

dinsdag 8 mei 2018