Over deze studierichting
Je wordt opgeleid tot een bekwame loodgieter en installateur van centrale verwarming. Je hebt weinig algemene vakken en vooral praktijklessen. Via de stage doe je nuttige ervaring op en leer je je toekomstige werksituatie kennen. Je leert:
- technische tekeningen en schema’s begrijpen.
- inzicht krijgen in de kenmerken, de functie en de werking van verschillende centrale verwarmingsinstallaties.
- over dakbedekking, warmteleer, verschillende materialen en onderhoudswerkzaamheden.
- over elektrotechniek, regeltechniek en toegepaste elektronica, omdat veel sanitaire en verwarmingsapparaten elektrisch worden gevoed.
- sanitair plaatsen, centrale verwarming installeren en herstellen, autogeenlassen en elektrisch vlambooglassen.
- verschillende toestellen en gereedschappen kennen, de computer gebruiken bij vereenvoudigd boekhouden en de kosten berekenen.
Ook kwaliteitszorg, veiligheid, milieu en hygiëne komen aan bod.
Studiegebied | Studiegebied Koeling en warmte |
Wat | Jij zorgt dat mensen het altijd aangenaam warm hebben in huis. Je monteert, onderhoudt, herstelt en vervangt installaties voor centrale verwarming. Radiatoren plaatsen is voor jou geen probleem meer. Je sluit ook verwarmingsketels en brandstoftanks aan, je legt probleemloos leidingen en je brengt isolatiemateriaal aan. De studierichting bestaat uit 2 opleidingen die nauw met elkaar verbonden zijn: de opleiding sanitair installateur en de opleiding installateur centrale verwarming. Je start met een gezamenlijke opleiding in de tweede graad. Hier maak je kennis met materialen en gereedschappen eigen aan het vak. Je leert een groot aantal basistechnieken zoals lassen, solderen, plooien, snijden, e.a. Aan de hand van eenvoudige oefeningen oefen je deze technieken in en doe je ervaring op. Deze ervaring heb je nodig om in de derde graad gecombineerde opdrachten uit te voeren die op hun degelijkheid zullen worden getest. Je bent pas een geschoold vakman wanneer je ook over de nodige theoretische kennis beschikt. Die vergaar je aan de hand van handboeken en cursussen in samenwerking met het FVB |
Waarom | Je wil aan de slag bij een sanitair installateur, centrale verwarmingsinstallateur of in een bedrijf dat een combinatie is van beide. Je werkt graag zelfstandig en je wil vrijheid in planning en uitvoering. Je streeft naar contacten met particuliere klanten die je waarderen als "vakman" dan is deze opleiding iets voor jou. |
Beroepen | Installateur centrale verwarming, installateur sanitaire installaties, buizenfilter, installateur van brandbeveiligingssystemen, loodgieter, installateur verwarmingstoestellen, installateur metalen dakbedekkingen,.. |
Verder studeren | klimaatbeheersing-airco, koeltechnische installaties, verwarmingsinstallaties, industriële koeltechnieken*, industriële onderhoudstechnicus* (* mits bezit van getuigschrift S.O) |
Belangrijke vakken![]() ![]() |
Algemene vakken Technische en praktijkvakken Om het beroep van loodgieter of installateur centrale verwarming deskundig te kunnen uitoefenen, wordt in de opleiding aandacht besteed aan:
|
Lessentabel - overzicht vakken
Situering van de studierichting
Deze opleiding bevindt zich in het interessegebied Wetenschappen & Techniek. Je kan een opleiding in dit interessegebied volgen in de tweede en de derde graad. Er zijn ook specialisatiejaren en opleidingen secundair na secundair (Se-n-Se).
Toelatingsvoorwaarden
Je kan starten in de derde graad als je:
- geslaagd (A- of B-attest) bent in het tweede leerjaar van de tweede graad (4 aso, 4 bso, 4 tso, 4 kso). In geval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen.
- een getuigschrift van de tweede graad hebt, uitgereikt door de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap of door een centrum voor deeltijds bso én de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
- uit het buso komt (Onderwijsvorm 1, 2, 3, 4) én de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
Vestiging(en)
Stedelijk Lyceum Zuid
2020 Antwerpen
Inschrijven bij Stedelijk Lyceum Zuid
Hoe?
Alle inschrijvingen gebeuren digitaal via dit formulier.
Wat kost je inschrijving?
Wij werken voor alle jaren met een MAXIMUMFACTUUR. Dat betekent dat ALLE KOSTEN INBEGREPEN zijn in het inschrijvingsgeld.
€ 175 (1ste graad),
€ 230 (2de en 3de graad)
ALLES INBEGREPEN! Boeken, verplichte uitstappen, materialen,...
Excl. meerdaagse uitstap.