Verpleegschool Antwerpen

Samen verpleegkundig competent

HBO5 Verpleegkunde bij Verpleegschool Antwerpen

Meer dan een opleiding

Directeur Anja Schaaf  vertelt graag waarom de opleiding HBO5 Verpleegkunde bij Verpleegschool Antwerpen (vroeger: HBO5 Verpleegkunde Stuivenberg) iets voor jou is!

 

Ontdek Verpleegschool Antwerpen

Infoavonden:

  • donderdag 14 december '23 van 18u-20u
  • donderdag 6 juni '24 van18u -20u
  • maandag 26 augustus '24 van 18u-20u

NIEUW!!!!  Infodag op zaterdag 16 maart '24 van 10u tot 16u

Volg een les anatomie - ga op ontdekking in het Zorglab - doe mee met de workshop BLS - ontdek hoe je ergonomisch kan werken - bloedprikken voor beginners - ontdek alle praktijkruimten - ga in gesprek met studenten en lectoren - mogelijkheid tot inschrijving.

Verpleegschool Antwerpen Noorderlaan 52c

 

HBO5?

In dit schema zie je dat de 3e graad van het secundair onderwijs zich op niveau 4 bevindt en bachelor op niveau 6. HBO5 Verpleegkunde zit dus tussen deze 2 niveaus. HBO5 Verpleegkunde is sterk praktijkgericht, de opleiding bestaat dan ook steeds uit de helft stage en de helft theorie- en praktijklessen.

Modulair

Je start  op 1 september of op 1 februari in module 1IV (Initiatie in de  Verpleegkunde), in deze module krijg je de nodige bagage mee. Wanneer je deze module succesvol hebt afgerond stroom je door naar module 2 VB (Verpleegkundige Basiszorg) – op het einde van deze module kan je ook je attest Zorgkundige aanvragen volgens de nieuwe regelgeving.

Wanneer je op 1 september start ben je op 30 juni al in het bezit van 2 deelcertificaten en kan je het volgend schooljaar starten in module 3. 

Het tweede jaar bestaat uit 2 modules: module 3A (Oriëntatie algemene gezondheidszorg) en module 3O/G (Oriëntatie ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg). Je bepaalt zelf in welke volgorde je de modules volgt, maar je moet voor beide slagen om te starten in module 4. 

Het derde en laatste jaar bestaat uit 1 module. Module 4 beslaat een volledig jaar, 2 semesters dus. In deze laatste module heb je de keuze uit een aantal minor vakken algemene- of geestelijke gezondheid.  Je studeert af als gegradueerd basisverpleegkundige.

 

Theorie & praktijk

In de theorielessen ontwikkel je een stevige basiskennis die je meteen kan toepassen tijdens de praktijklessen. Hoe werkt het menselijke lichaam? Hoe verzorg je een wonde correct? Waarom en hoe meet je de bloeddruk? Hoe kan je een ECG afnemen?
De lectoren van Verpleegschool Antwerpen geven je een inkijk in de lessen.

 

Stage stage stage

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige doe je natuurlijk ook een stage. In de opleiding HBO5 Verpleegkunde bij Verpleegschool Antwerpen loop je heel veel stage. De opleiding is praktijkgericht en geen betere plek om die praktijk te leren dan je stageplek. Wij ondersteunen je zowel bij het vinden van een stage als tijdens de stage zelf.

Wendy is een studente, zij vertelt je alles over werkplekleren, waarbij je met een groep studenten een volledige afdeling van een ziekenhuis of woonzorgcentrum overneemt als volwaardige verpleegkundigen.

 

Internationale stage

Als school geven we de studenten van het laatste jaar de mogelijkheid om gedurende drie weken stage in het buitenland te ervaren met een Erasmus+ project

Studenten trekken vanaf het voorjaar 2022 naar Malaga. De buitenlandse stage is telkens een bijzondere, leerrijke maar ook confronterende stage: het zorgen en verplegen in een andere culturele setting, met een andere taal, andere gewoontes, andere voorzieningen. 

De studenten krijgen, dankzij de beurs van Erasmus+, in de ontvangende landen mooie faciliteiten ter beschikking. Bovendien worden ze professioneel begeleid door onze partnerorganisaties ter plaatse. Een echte aanrader dus. 

Studentenbegeleiding

Je merkt dat er in de opleiding  heel wat van je verwacht wordt. Je moet heel wat kennen en kunnen en bovendien ook een bepaalde attitude hebben. Logisch, want je werkt met mensen en je draagt heel wat verantwoordelijkheid.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. In Verpleegschool Antwerpen word je als student maximaal ondersteund en begeleid.

 

Studenten aan het woord

Wat vinden (oud-)studenten van de opleiding? Hoe hebben zij alles ervaren? Hebben ze vlot een job gevonden? Waarom is de opleiding aan Verpleegschool Antwerpen een goede keuze?

Christophe Compeers, oud-leerling van Verpleegschool Antwerpen is nu thuisverpleger bij Groep Mederi.

"Dat ik verpleegkundige wou worden, dat was duidelijk voor mij. Ik ben echter niet meteen gestart in Verpleegschool Antwerpen. Ik startte ergens anders en pas na de eerste module ging ik op zoek naar een andere school. Ik heb verschillende scholen bezocht en veel leerkrachten gesproken. Uiteindelijk koos ik voor Verpleegschool Antwerpen (toen nog HBO5 Verpleegkunde Stuivenberg).

De school was toen iets kleinschaliger dan andere gelijkaardige scholen met dezelfde opleiding. Daardoor was de begeleiding intenser en persoonlijke. Er heerste een gezellige sfeer en de leerkrachten waren echt gemotiveerd om van hun studenten degelijk opgeleide verpleegkundigen te maken.

Er werd steeds veel tijd voor reflectie voorzien. Dit was voor mij zeker nodig, omdat ik in mijn vroegere loopbaan totaal iets anders had gedaan. Daarnaast sta je in dit vak toch heel dicht bij de mens. Daar moet je goed mee leren omgaan en vraagt dan ook heel wat ondersteuning.

De kennis en kunde die ik hier heb opgedaan, heeft zijn vruchten afgeworpen. 2,5 jaar later begon ik namelijk aan mijn bacheloropleiding en die heb ik met glans kunnen afronden. Na een korte periode in het ziekenhuis en woonzorgcentra, ben ik samen met mijn echtgenote (ook een oud-student van de school) een praktijk thuisverpleging begonnen.
En het leuke is: we zijn nu zelf een stageplaats van de school geworden. De band is dus nog altijd niet verbroken. Wij blijven nog altijd met een fijn gevoel terugdenken aan 'onze tijd' bij Verpleegschool Antwerpen."

 

 

 

Wat na de opleiding?

Na de opleiding kan je de arbeidsmarkt op en beginnen werken. Een vervolgopleiding zoals bachelor Verpleegkunde behoort ook tot de mogelijkheden.

Winne liep ooit als student door de gangen van de school. Nu loopt ze er rond als docent.

Chat met ons

Heb je nog vragen voor ons? Stel ze in het chatvenster onderaan rechts op de pagina. Je kan ons ook contacteren via Facebook of telefonisch op 03 432 85 80.
Je kan ook steeds je gegevens achterlaten op de chat; je wordt binnen de week gecontacteerd. 

Vanaf 25/08/23 vind je ons op onze nieuwe locatie: Noorderlaan 52c, 2060 Antwerpen

Inschrijven

Helemaal overtuigd? Inschrijvingen voor februari '24 kan vanaf 13 november '23
 

Toelatingsproeven gaan door op:

  • 10/01/24 om 9u en 13u
  • 17 en 18/06/'24 om 9u en 13u

 

Schrijf je nu in voor onze opleiding of voor de toelatingsproef.