Heidi Fissers

“Het lerarenplatform was voor mij ideaal om terug te starten. Er was heel veel begrip voor mijn situatie.”

Zorgleerkracht lager onderwijs via het lerarenplatform in De Zonnebloem, Wilrijk

Lerarenplatform_jufHeidi_indeklas“Na negen jaar als kleuterjuf was het tijd om iets anders te proberen. Ik kwam uit een burn-out en wilde een nieuwe ervaring. Je kan dan je overplaatsing aanvragen, maar als dat niet lukt, blijf je gewoon waar je bent. Om te kijken hoe het op andere scholen loopt, is het lerarenplatform echt wel ideaal. Dan doe je vervangingen, maar heb je werkzekerheid voor een heel schooljaar. Je behoudt ook alle rechten, ook als vastbenoemde leerkracht. Het geeft je de kans om van verschillende zaken te proeven zonder risico’s te nemen. En intussen help je er scholen mee vooruit. 

Nieuwe school gevonden

Op 1 september start ik in de eerste school waar ik via het lerarenplatform terechtkwam. Het klikte daar meteen met het team, ik ben er heel goed opgevangen. Je overplaatsing aanvragen is toch altijd gokken, want je kent je nieuwe school niet. Nu ken ik de werking en collega’s van mijn nieuwe school al dankzij het lerarenplatform. Zo kan je een betere, meer gefundeerde keuze maken.

Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn burn-out. Ik vertelde dat ik wel eens erg moe zou kunnen zijn. Flexibel zijn hoort bij het onderwijs, maar het vraagt veel energie. In de drie scholen waarin ik via het lerarenplatform terechtkwam, hebben ze daar echt wel rekening mee gehouden. Ik werd overal goed begeleid en opgevangen. De directie kwam regelmatig vragen hoe het met me ging. Zoiets doet deugd. Of het lerarenplatform ook nadelen heeft? Ik ben iemand die heel sociaal en open is. Maar ik kan me wel inbeelden dat het niet voor iedereen even evident is om telkens weer in een nieuw team te beginnen en nieuwe mensen te leren kennen. 

Zorg voor medewerkers

“Het Stedelijk Onderwijs is een aangename werkgever. Tijdens mijn burn-out toonde de HR-dienst heel veel begrip voor mijn situatie. Zij stelden me voor aan de coördinator van het lerarenplatform met wie ik een heel goed contact heb. Door in deze situatie terecht te komen, heb ik een heel ander beeld van de organisatie gekregen. Voordien keek ik niet echt verder dan mijn eigen school. Nu besef ik dat het Stedelijk Onderwijs zoveel groter is en dat je ook kan schuiven naar elders. Dat is voor mij een goede ervaring geweest.”

Lees ook andere verhalen van collega's