Het verhaal van Helena, leraar basisonderwijs

"Mijn klas is mijn kleine heiligdom. Daar kan ik mijn talent en karakter helemaal in kwijt"

De vrolijke aanpak van Helena De Bondt fleurt al 5 jaar lang stedelijke basisschool Het Baronneke op. De voorbije jaren zag ze honderden leerlingen de revue passeren, terwijl ze elk jaar een ander leerjaar voor haar rekening nam. “Die verandering vind ik echt geweldig. Ik hou er niet van om elke dag hetzelfde te doen. Geef mij maar wat uitdaging. En die vind ik perfect in mijn job als leerkracht bij Stedelijk Onderwijs Antwerpen.” Vandaag staat ze voor de klas van het derde leerjaar, een bruisende groep vol jong en nieuwsgierig talent.

Het Stedelijk Onderwijs is non-stop in beweging. Helena surft met de glimlach mee op de aangeboden kansen en veranderingen. “De wereld verandert de hele tijd. Dat heeft een impact op het onderwijs – en daardoor ook op mijn job. Je past je echter telkens opnieuw aan. En bovendien: mijn klas is mijn klas. Dat is mijn kleine heiligdom, waarin ik mijn eigen karakter helemaal kwijt kan. Dat dit kan, is voor mij één van de grootste troeven van werken als leerkracht.”

Je kan jezelf niet verstoppen

Je eigen persoonlijkheid in je job leggen, dat is iets wat Helena helemaal onder de knie heeft. “Als je zoveel uur per week samen in de klas zit met 20 leerlingen, kan je jezelf niet verstoppen. En dus leg je maar beter je persoonlijkheid met véél liefde in je werk. Zo hou ik ontzettend van taal, van grapjes maken, van verkleedpartijen en zelfs de meest lachwekkende dansjes.” 

“Als ik me wil verkleden om een bepaalde les kracht bij te zetten, dan doe ik dat gewoon. Als ik mijn kindjes wil leren naaien, dan doe ik dat gewoon. Dat is geweldig! Je merkt zo ook de eigenheid van je collega’s, want die doen net hetzelfde. Op die manier proeven kinderen ook van allerlei dingen. Je krijgt hier best wat vrijheid, ook binnen je lessenplan. Dat maakt de uitdaging soms nóg groter: want op het einde van het jaar moet ik wel alle leerdoelen kunnen afvinken.”

Openheid zorgt voor de mooiste resultaten

Elke leerkracht is anders. Iedereen heeft zijn eigen aanpak. Zélfs als je een minder dagje hebt, zoek je naar een manier om er het beste van te maken. Dat vraagt wat energie, maar daar komen ook mooie dingen uit voort. 

“Ik heb ook mijn mindere dagen, hoor – net zoals iedereen, óók mijn leerlingen. Als je met z’n twintig in een klas zit, beïnvloedt iedereen elkaar de hele tijd. Dat is een zoektocht. Het ene moment lukt dat geweldig, het andere moment praat je met elkaar over de dynamiek in de groep. Over wat er goed loopt en wat minder. Open zijn met je klas, levert altijd mooie resultaten op.”

De koe bij de horens vatten

Bij Stedelijk Onderwijs Antwerpen zijn er heel wat mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Trainingen, workshops, cursussen… 

“Jazeker, die mogelijkheid is er. Maar ik zoek het persoonlijk liever zélf uit – de aard van het beestje, hé. Maar goed: dat mag dan ook gewoon, en dat is bijzonder leuk. Ik kan terecht bij mijn directie en collega’s als ik dat nodig heb. En ook op het gebied van opleidingen is hier héél veel mogelijk. Je moet het zelf wel vragen. Het wordt geapprecieerd als je zelf initiatief neemt en de koe bij de horens vat. Dat gedeelde leiderschap vraagt wat, maar maakt je ook sterker.”

Sociaal op alle vlakken

Leerkracht is altijd een sociale job, waarbij je een verschil maakt in het leven van kinderen. “Ik ben een sociaal beestje”, vertelt Helena. “En dan is werken als leerkracht écht perfect. Niet alleen omwille van het contact met de kinderen. Ook collega’s steunen elkaar hier door dik en dun. Er groeien ook echt vriendschappen buiten het werk. Daardoor kom je met nóg meer plezier werken.”


Word leraar bij ons. Stedelijk Onderwijs, niets dan voordelen!

Check onze vacatures in onze basisscholen.