Het verhaal van Tim Van der Poel

“Ik leerde verschillende scholen kennen”

Tim Van der Poel, Leerkracht lager onderwijs via het lerarenplatform in De Vlinderboom en De Sterrenkijker

“Ik kwam op latere leeftijd in het onderwijs terecht. Intuïtief koos ik voor het stedelijk onderwijs. Het grote aantal scholen in de stad speelde daarbij een rol. Ik woon in het centrum en zie me geen les geven in een dorpsschool. Ik vind het nooit goed dat je te lang op één plek blijft, ook daarom is het stedelijk onderwijs interessant. Er zijn heel veel scholen zijn die je kan ontdekken. Het klinkt misschien vreemd, maar wat ook meespeelde, is dat het stedelijk onderwijs een vlotte website heeft. Je vindt er snel de vacatures in je buurt.”

Tim in de klas“Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik al snel het lerarenplatform. Dat geeft je als leerkracht werkzekerheid voor een volledig schooljaar. Tijdens dat jaar doe je vervangingen. Ik maakte de afweging: de stad is heel divers, elke wijk heeft zijn eigen scholen met hun eigen visie en publiek. Meteen kiezen voor één school is toch een gok. Binnen het lerarenplatform kan je verschillende scholen leren kennen. En ik ben nogal nieuwsgierig van aard, dat helpt ook wel.
Ik ken wel wat mensen die het laatste jaar in het onderwijs stapten. Het meest terugkerende verhaal is toch de onzekerheid van de interims. Binnen het lerarenplatform wordt gedurende een heel schooljaar gezocht naar een geschikte plek voor jou.”

 

 

“Als beginnende leerkracht werkte ik op vier scholen. Het vertrouwen dat die vier directies in me hadden, is bewonderenswaardig. Ik ben soms blij dat ik al wat ouder ben, als pas afgestudeerde twintiger zou dat vertrouwen me misschien afschrikken. Maar nu ben ik wel fan. Als veertiger in het onderwijs beginnen, heeft veel voordelen. Je staat wat standvastiger in het leven en dat helpt om met de dingen om te kunnen.”

Work Life Balance

“Engagement als leerkracht is belangrijk, maar ik ben geen wereldverbeteraar. Mijn betrokkenheid is zeer hoog, maar je moet op tijd aan jezelf denken. Ik geef me maximaal, maar wel op school. Geen enkele job mag betekenen dat je geen leven meer hebt buiten het werk. Soms is wat afstand houden net beter voor je leerlingen. Het is gewoon ook professioneler.” 

terug naar verhalen van collega's

Meer over het lerarenplatform
Check onze vacatures