Ingrid Scherpenisse

"Ik hoop in de toekomst meer ondersteuningsuren te krijgen om dieren te integreren in onze klaspraktijk"

Ingrid Scherpenisse, leerkracht OV2, De Leerexpert, Peerdsbos

“De laatste jaren ben ik leerkracht in opleidingsvorm 2. Hierin bereiden we jongeren voor op beschermd wonen en werken. Ik koos bewust voor de groep van de oudste leerlingen. Het is namelijk een enorme uitdaging om hen na hun schoolloopbaan aan de slag te krijgen. Als leerkracht hebben we nog enigszins impact om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Onze jongeren hebben immers beperkte keuzes en toekomstmogelijkheden.

Ik begeleid de autiklas. Mijn leerlingen hebben vooral nood aan rust en structuur. Het was dan ook een geweldige opportuniteit om met onze klassen te verhuizen naar Peerdsbos in Brasschaat. We zitten er midden in de bossen, hebben er een appartement waar we oefenen op zelfstandig wonen. Twee jaar geleden gingen we op boerderijklassen naar Hoeve Megusta en zag ik wat dieren en natuur met onze leerlingen doen.  Ik volgde met twee collega’s een opleiding "boerderijdieren in de zorg". Nu zijn we op school een kippenhok aan het bouwen. Binnenkort kunnen we dan de verzorging voor kippen integreren in onze schoolwerking. In de vakanties zullen we met een buurtrol de dieren thuis opvangen. Ik raakte ondertussen steeds meer geïnspireerd door de therapeutische rol van dieren.

Ruimte om bij te scholen

Momenteel volg ik in mijn vrije tijd ook een cursus "zorgverlener met therapiehond". Mijn koningspoedel Fleur is ondertussen op vrijdag een vaste waarde op school.

In mijn wachturen en ondersteuningsuren haal ik leerlingen uit de klas en laat ze samen met Fleur werken. De ene overwint zo zijn angsten voor honden, een andere leerling raakt gemotiveerd door de aanwezigheid van mijn hond, een andere leerling is eindelijk bereid meer te bewegen dankzij Fleur… Koningspoedels leren snel en zijn overigens hypo-allergeen!

Ik hoop in de toekomst meer ondersteuningsuren te krijgen om dieren te integreren in onze klaspraktijk. Onze directeur staat hier positief tegenover. We krijgen veel kansen, zolang we ons aan de regels houden.  Dat snap ik want het kan altijd misgaan. Al zie ik vandaag alleen maar positieve (leer)effecten!"

terug naar verhalen van collega's
C
heck onze vacatures