Karolien Naert

"We komen allemaal wel eens op een punt dat we nadenken over onze professionele loopbaan. Het is fijn dat je dan gecoacht kan worden en opleidingen mag volgen die je een frisse kijk geven op leidinggeven en op groepsdynamica." 

EB_karolien_groepssessie

Karolien Naert, manager jurdische dienst Stedelijk Onderwijs

Karolien leidt al jaren de juridische dienst van het Stedelijk Onderwijs. Zij en haar team staan dagelijks directeurs bij met jurdisch advies. Af en toe wat extra zuurstof krijgen en alles in vraag stellen is niet slecht, meent Karolien. Zo volgde ze een driedaagse training groepsdynamica. "De opleiding laat je zelf beleven hoe een groep zich vormt. Je start met een 10-tal collega’s waarvan sommigen wel en anderen geen voorgeschiedenis hebben. Gaandeweg ontstaat er een groep. Wat maakt dat die mensen een groep vormen of wat ervoor zorgt dat dat juist niet gebeurt, dat ervaar je tijdens de opleiding zelf. De training bestaat uit een vast patroon van telkens 45 minuten groepsopdrachten en 45 minuten nabespreking. 

De begeleiders dagen je voortdurend uit om in het groepsproces te blijven en niet terug te vallen op gekende structuren of eerdere ervaringen. 

Je krijgt slechts een zeer beperkt theoretisch kader, maar je leert wel de dynamiek van en mechanismen in een groep herkennen. En je krijgt ook een aantal handvatten van hoe je met een groep aan de slag kunt en hoe je proces kunt “faciliteren” terwijl je er ook deel van uitmaakt.

Fijne collega's

Voor de meeste deelnemers was het een onbekend terrein en daardoor ook vaak spannend.  Soms was dat vermoeiend, soms verrassend maar achteraf bezien vooral heel leerrijk. Ik heb heel wat fijne collega’s nu ook in levende lijve leren kennen. Mijn contacten lopen meestal via telefoon en mail, omdat ik voornamelijk telefonisch advies geef aan directeurs. Dankzij zulke intensieve trainingen krijg je de kans omgewoon als collega’s samen een proces te doorlopen, los van ieders dagelijkse rol en functie. Dan zie je wat een fijne collega's we hebben!"

terug naar verhalen van collega's
Check onze vacatures