Werkplekleren in een notendop
In 2016-2017 startten het Stedelijk Onderwijs en AP Hogeschool een pilootproject op rond werkplekleren met als doelstelling: studenten uit de lerarenopleiding Kleuter- en Lager Onderwijs samen opleiden. Het werkplekleren geeft de studenten de kans om een heel schooljaar lang een unieke en intensieve stage te lopen op één school. Het proefproject was zowel voor de studenten als de scholen een succesverhaal. Alle ex-werkplekstudenten vonden trouwens na hun traject job in één van de stedelijke basisscholen.
Gezien het grote succes en de sterke meerwaarde voor studenten, scholen en de lerarenopleiding, krijgt het traject vanaf september 2019 een structurele plaats in het curriculum van AP Hogeschool en in de samenwerking met onze stedelijke basisscholen. Vanaf dan leren niet enkel de derdejaars, maar trouwens ook de eerste- en tweedejaars studenten de job van een leerkracht door en door kennen, dankzij het werkplekleren.
Waarom kiezen voor een stedelijke basisschool
- Je maakt 1 of 2 volle dagen per week deel uit van een schoolteam met heel wat ervaring en expertise.
- Je hebt garantie op een kwaliteitsvolle stage, want onze scholen zijn de pioniers van het werkplekleren en hebben de meeste ervaring in het begeleiden van werkplekstudenten. Ze voldoen aan alle criteria die AP Hogeschool voorschrijft.
- Je komt terecht op een werkplek die gericht is op groei en feedback, zowel tussen leerkrachten onderling als tussen leerlingen en leerkrachten. Daarnaast zorgen onze scholen voor een degelijk uitgebouwde aanvangsbegeleiding. Elke student krijgt een mentor.
- Je krijgt de kans om les te geven in een diverse en stedelijke context. Dankzij onze schaalgrootte en 200 jaar ervaring hebben we alle troeven en expertise in huis om een antwoord te bieden op de uitdagingen van de toekomst.
- Je hebt meer kans om na je stage aan de slag te kunnen bij Stedelijk Onderwijs, want we streven ernaar om elke stagestudent een plekje te geven in één van onze scholen.
- Je ervaart een constante wisselwerking tussen praktijk en theorie.
- Je bent maximaal voorbereid op het échte werk als leerkracht. Met een goedgevulde rugzak (lees: een sterke cv!) kan je aan je jaar als starter beginnen.
Werkplekleren in de media
Bekijk verschillende artikels en nieuwsitems die de voorbije jaren over het werkplekleren in de media zijn verschenen.
De studenten die in een stedelijke basisschool aan de slag gaan, delen hun ervaringen via deze Facebookpagina.
Meer info over de opleiding
Op de website van AP Hogeschool vind je meer informatie over de opleidingen: