FabLab+

Creatief laboratorium

Opleidingen

AANBOD OPLEIDINGEN

Lange of korte, diepgaande of brede, technische of pedagogische, voor beginners of gevorderden, infoshops of uitgebreide opleidingen ... je vindt ze allemaal hier!

Is het toch niet helemaal duidelijk, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

 

PEDAGOGISCHE OPLEIDINGEN VOOR LEERKRACHTEN: TECHNIEK IN DE KLAS

Hoe vul ik mijn les techniek/STEM in? Hoe pak ik dat aan en welk methode volg ik hiervoor?

We behandelen verschillende activiteiten die voldoen aan de eindtermen techniek/STEM die je met je leerlingen in de klas of in het FabLab/TechLab kan komen doen.

TECHNIEK METHODIEK

Zie je door de bomen het bos niet meer? Nog nooit van een technisch proces of van de verschillende technische principes gehoord? In deze sessie maken we je vertrouwd met het technisch proces en laten we je heel wat tools zien die je per fase kan gebruiken. We trekken onze kasten open en laten je verschillende good practices zien. We overlopen onze eigen FabChallenges en de mogelijkheden die je met je leerlingen zelf kan uitwerken.

Deze opleiding is daarom een goede voorbereiding op je klasbezoek waarbij je een FabChallenge aan gaat.

Tijdens deze opleiding trachten we zowel inhoudelijk, methodologisch, maar vooral technisch en praktisch, verschillende goede voorbeelden te geven.

Deze projecten kunnen na afloop in de klas, door de leerkracht met de leerlingen, uitgevoerd worden, maar indien gewenst kunnen ze ook in het TechLab en/of FabLab georganiseerd worden.

De activiteiten vertrekken steeds vanuit één of meer technische principes waarbij steeds de verschillende fasen van het technisch proces doorlopen worden.

Meer info.

ROBOTICA - PROGRAMMEREN

Krijg je koude rillingen bij het woord programmeren? Zijn robots een ver van je bed show? We nemen je onder de arm en maken programmeren en robotica iets dat zowel je leerlingen als jezelf leuk vinden.

Ontdek de vele manieren van programmeren met je leerlingen. Van een eenvoudig ruitjesblad tot en met de Micro:Bit. Ook heel wat robotica-materiaal komt hier aan bod. We laten je heel het gamma zien zodat je nadien zelf in de klas aan de slag kan.

Meer info.

 

FABCHALLENGES (PRAKTIJKOPLEIDING VOOR LEEKRACHTEN)

De FabChallenges zijn klasactivitetien die worden georganiseerd voor leerkrachten met hun klas! Het is in hoofdzaak de bedoeling om de leerkracht onder te dompelen in een les techniek/STEM. D.m.v. coteaching organiseren we 'samen' de activiteit. De allereerste keer zullen de mensen van FabLab Antwerpen vele zaken in haden nemen en domonstreren, o.a. hoe het lesverloop en methodiek aangepakt kunnen worden. Bij een tweede klasbezoek zal de leerkracht zelf de leiding van de activiteit in handen nemen, we ondersteunen en sturen nog bij waar nodig. Vanaf het derde klasbezoek laten we de leerkracht zelfstandig met zijn klas aan het werk. Vanzelfsprekend staan we standby, voorzien we alle materialen, maar ook de nodige machines en springen we nog bij in noodgevallen.

De doelgroep zijn leerkrachten 3de graad lager en 1ste graad secundair, samen met hun klas.

Ontdek de verschillende FabChallenges bij de klasuitdagingen.

 

UITGEBREIDE OPLEIDINGEN VOOR LEERKRACHTEN

Wordt een wizard in het technisch proces en het gebruik van onze machines. We delen al onze kennis zodat je het fablab bijna autonoom kan gebruiken met je leerlingen.

AMBASSADEURSOPLEIDING

Tijdens 8 woensdagen (+-1x/maand) worden de ambassadeurs ondergedompeld in het STEM-verhaal, ze leren de theorie in praktijk om te zetten aan de hand van alle machines die in het FabLab+ aanwezig zijn. Na afloop vormen zij binnen jouw school een STEM-aanspreekpunt, maar ook een actieve begeleider voor leerkrachten die naar het FabLab+ willen komen. Zij weten wat allemaal mogelijk is, zij weten hoe de leerkrachten en leerlingen voorbereid kunnen worden.

Meer info.

 

WORKSHOPS

Maak kennis met onze machines aan de hand van een leuke uitdagende workshop. Op een halve dag gaan we heel snel door de voorbereidingen en maken we uiteindelijk iets concreet dat je kan meenemen. Op die manier leer je de minimum basis en weet je wat er mogelijk is met de machine. Handig en leuk voor leerkrachten die de mogelijkheden van de lasercutter willen leren kennen.

 

MAAK ZELF EEN ORIGINELE TYPO QUOTE (Vectorieel tekenen & Lasersnijden)

Tijdens deze opleiding voor beginners leggen we heel kort de basis van illustrator uit. Aan de hand van lettervormen maken we zelf een persoonlijke 'typo quote'. Na het vectorieel tekenen zullen we het ontwerp uitsnijden met een lasercutter.

Meer info.

 

 

BLIK-UPGRADE (3D-tekenen & 3D-printen)

Tijdens deze opleiding voor beginners leggen we heel kort de basis van 3D-tekenen uit zodat je zelf aan de slag kan gaan. We ontwerpen een add-on voor een wegwerpblikje. Na het ontwerpen printen we de add-on op een 3D-printer.

Meer info.

 

TECHNISCHE OPLEIDINGEN - HOE BIJNA ALLES MAKEN

Maak kennis met onze machines en leer hoe bijna alles te maken. We bereiden je voor op optimaal 3D printen, lasersnijden en CNC portaalfrezen zodat er bijna geen limiet is aan de mogelijkheden om iets te maken.

Hoe maak je een digitaal bestand? Welke software heb je nodig, waar moet je op letten, ...?  In deze opleidingen leren we hoe jij en/of je leerlingen zich het best voorbereiden om onze machines in onze LeerLabs te komen gebruiken.

Deze opleidingen worden meestal op vraag georganiseerd. Ze passen dan meestal in een opleiding of specifieke activiteit.

 

BASIS VECTORIEEL TEKENEN

Tijdens deze opleiding voor beginners leggen we uit wat een vectorbestand is, hoe je het opmaakt en waar je allemaal precies moet op letten om later te gaan laser- of vinylsnijden.

Meer info.

 

BASIS LASER- EN VINYLSNIJDEN

Tijdens deze opleiding voor beginners leggen we uit hoe je concreet met de laser- of vinysnijder aan de slag gaat.

Meer info.

 

 

BASIS 3D-BESTANDEN MAKEN/BEWERKEN/SCANNEN

Tijdens deze opleiding leren we je de verschillende manieren hoe je een digitaal 3D-bestand kan aanmaken en/of bewerken. We laten je ook zien hoe je een 3D-scan kan maken.

We overlopen de verschillende softwarepakketten en 3D-tools.

Meer info.

 

BASIS 3D-PRINTEN

Tijdens deze opleiding overlopen we de verschillende 3D-technieken/systemen, we bekijken grondig de werking van een filamentprinter. Verder gaan we concreet aan de slag en bekijken alle voorbereidingen om een 3D-bestand te gaan printen. Van bestand tot slicer, van g-code tot effectieve print.

Meer info.

 

 

3D-ONTWERPEN/TEKENEN VOOR GEVORDERDEN

Deze opleiding is voor gevorderde leerkrachten die uitgebreid willen leren 3D-ontwerpen. Alles start meestal met een goed idee dat wordt uitgewerkt tot een werkend prototype. Fusion 360 van Autodesk is de fusie tussen de beste CAD-systemen.

De opleiding is compact en geeft vooral een eerste kennismaking van het softwarepakket en laat zien wat de vele mogelijkheden zijn.

Meer info.

 

BASIS CNC-PORTAALFREZEN

In deze praktische opleiding zullen we een vectorbestand omzetten in freespaden. Je leert ook alle praktische zaken om onze CNC-machine te gebruiken.

Meer info.

 

 

MICRO:BIT VOOR BEGINNERS

Tijdens deze opleiding leer je de Micro:Bit kennen. We laten je concreet aan de slag gaan zodat je al doende zelf ervaart wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Meer info.