Culinaire stage ervaringen over de grenzen heen

School: LL/SITO7
Titel: “Culinaire stage ervaringen over de grenzen heen”.
Thema: gastronomie.
Partnerland: Spanje
Data: 2012 - 2013

De leerlingen van 6 Restaurant-Keuken en 7 Wereldgastronomie gingen voor de allereerste keer drie weken lang op buitenlandse stage.  Sito7 had een Europese stagebeurs gekregen voor 5 leerlingen, maar in  totaal zijn 8 leerlingen naar Spanje vertrokken.
Hierdoor moesten de leerlingen allerlei proeven/taken ondergaan en zich natuurlijk ook aan de schoolreglementen houden. Zo moesten ze een CV opstellen en gingen ze op sollicitatiegesprek bij de directeur. Hier hoorde ook een voorbereidingsweek bij in Cochem waar ze leerden om zelfstandig en in groepsverband te leven.

Zelf koken, de was doen, strijken, poetsen is immers niet zo gemakkelijk. Ze kregen extra lessen Spaans en leerden over de Spaanse cultuur, gastronomie en gewoontes. Na een week was er een groot probleem: al de leerlingen schitterden in hun opdrachten en houding. Daarom heeft de school na wat rekenwerk  beslist dat alle 8 leerlingen de buitenlandse stage verdienden. En zo vertrokken ze op 3 maart 2013 in de vroege uurtjes richting Altea, Spanje.  In Spanje werden ze opgewacht door Estudiantes Costa Blanca, een lokaal stage bureau die voor de stageplaatsen en de huisvesting zorgde.
De stageplaatsen vielen zeer goed mee. 5 leerlingen stonden in verschillende keukens en 3 leerlingen stonden in de zaal. Ze leerden allerlei nieuwe recepten en bereidingen kennen. Een leerling heeft bijna alle soorten vis leren fileren. Een andere leerling van Nepalese afkomst heeft voor zijn chef een Nepalees gerecht moeten maken en dit gerecht stond daarna ook op de menukaart. Weer een andere leerling heeft geleerd om de perfecte paëlla klaar te maken. Een van de leerlingen die in de zaal werkten deed na 3 weken zelfs de bestellingen in het Spaans. De stageplaatsen waren diep onder de indruk van de vakbekwaamheid van de leerlingen, twee leerlingen hebben na de stageperiode zelfs een jobaanbieding gekregen.

Buiten het werk leerden ze om samen te leven en zelfstandig te worden. Zelf inkopen doen, koken, wassen, strijken, poetsen is een hele organisatie, het respect voor hun mama’s is enorm gegroeid. Uitstappen naar Alicante, Clape en Benidorm waren eveneens ingepland.
Tijdens de terugkomst week hebben we de stage geëvalueerd en een power point presentatie met een filmpje gehouden voor ouders en leerkrachten. Gerechten aangeleerd in Spanje werden klaar gemaakt. De leerlingen zijn tijdens deze stageperiode enorm naar elkaar gegroeid en veel zelfstandiger geworden.
Volgend jaar gaan de leerlingen van 7 Wereldgastronomie voor 3 weken op stage in Finland. De leerlingen kijken er al naar uit.SITO 7 wereldgastronomie internationale projecten