De Leerexpert

Buitengewoon onderwijs op maat

Peerdsbos in beheer van De Leerexpert

Peerdsbos verwelkomt de eerste bezoekers en streeft naar behoud van het domein
Leerlingen van de stedelijke basisschool De Octopus spelen op de speelplaats

Op donderdag 9 oktober ontving Peerdsbos de eerste bezoekers van dit schooljaar. De stad gaf het domein tot eind juni in beheer van De Leerexpert en biedt zo de kans om een toekomstplan uit te werken. In het voorjaar beslist de stad of het project verlengd wordt. Tijdens de paas- en zomervakantie vindt hier de speelpleinwerking van Kindervreugd plaats.

Leerlingen Logistiek Assistent bereiden de refter voor.Realistische onderwijsomgeving

Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs leren in een realistische werkomgeving hun beroep. De leerlingen van de opleiding Tuinbouwarbeider maaien wekelijks het gras, vegen of blazen de bladeren bijeen en snoeien waar nodig. De (meestal) meisjes van Logistiek Assistent ondersteunen de opleiding Grootkeukenmedewerker door de tafels klaar te zetten, soep uit te schenken en achteraf ook terug op te ruimen. Al deze leerlingen trainen niet enkel hun beroep maar leren ook meteen sociale vaardigheden.

Ook het Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO) is betrokken partij. Vrijwilligers van het CDO staan in voor logistieke taken, groenonderhoud en ondersteuning bij het onthaal van de bezoekers.

Wekelijks komen ook leerlingen met een motorische beperking naar het appartement in Peerdsbos om zich voor te bereiden op zelfstandig wonen. Leerkrachten en leerlingen bootsen er na hoe een dag eruit ziet als de leerlingen eenmaal zelfstandig gaan wonen. Ze richten het appartement in, doen boodschappen, bereiden een maaltijd enz.

Peerdsbos wordt zo, naast een recreatiegebied, ook een onderwijsomgeving. De Leerexpert werkt aan een toekomstplan om de stad dan ook te overtuigen van de meerwaarde en het behoud van het domein.

Bekijk fotoalbum.

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen.
Artikel over Peerdsbos in Gazet van Antwerpen

 

vrijdag 10 oktober 2014