Stedelijk secundair onderwijs

middelbare scholen

Voeding en horeca

Je wil nieuwe smaken en geuren ontdekken. Mensen zien genieten van je culinaire creaties geeft je voldoening. Achter het fornuis voel je je opperbest. Herken jij je hierin? Dan is Voeding & horeca misschien iets voor jou!

Een groot deel van het lespakket bestaat uit oefen- en demonstratietijd. Je komt in contact met de nieuwste gastronomische trends en technieken via binnen- en buitenlandse stages, studiereizen en bedrijfsbezoeken.

1e jaar

In het 1e  jaar in de A-stroom en de B-stroom krijg je 27 uur basisvorming in het secundair onderwijs. Daarin leer je talen, wetenschappen, wiskunde, en nog zoveel meer. Naast het basispakket is er een keuzegedeelte van 5 uur.

Het keuzegedeelte heeft 3 doelen:

  • Je kan nieuwe dingen ontdekken, proberen en beleven. 
  • Samen met de leerkracht ga je dieper in op een bepaald onderwerp of een bepaald vak.
  • Als je het nodig hebt, is er ook tijd voor extra ondersteuning voor bepaalde vakken of thema’s, of voor dingen die je nog niet helemaal begrijpt.

2e jaar

In het 2e jaar kies je voor een basisoptie. De stedelijke secundaire scholen bieden verschillende opties aan. Deze opties sluiten vaak aan bij de studierichtingen die ze in de 2e en 3e graad aanbieden. Je kan dus in het 2e jaar al eens proeven van wat een bepaalde studierichting precies inhoudt. 

Ontdek je talenten en interesses

Zo kan je een bewustere keuze maken voor een studiedomein en –richting in de 2e graad. In 2A krijg je 25 uur basisvorming, is er 2 uur tijd voor differentiatie (verdieping en extra ondersteuning) en zijn er 5 uren waarin dieper wordt ingegaan op de optie die jij koos. In 2B is er 20 uur basisvorming, 2 uur die dient voor ondersteuning en verdieping en 10 uur voor de basisoptie. 

Studierichtingen in de 2e graad

Doorstromgerichte finaliteit:

Dubbele finaliteit

Arbeidsmarktgerichte finaliteit:

Studierichtingen in de 3e graad 

Specialisaties:

Deed jij de interessetest al? 

Doe de test en kom te weten welk interessegebied het best bij jou past.