Stedelijk Lyceum

middelbare scholen

Grime

Over deze studierichting

Se-n-Se

Opleiding Grime - Antwerpen

Wil je de opleiding Grime volgen in Antwerpen? Dan zit je goed bij Stedelijk Lyceum Olympiade!

Tijdens deze eenjarige studierichting word je opgeleid tot professionele grimeur. Alle technieken worden aangeleerd om het uiterlijk van een acteur of fotomodel volledig te veranderen. De opleiding bestaat uit vier delen: visagie (foto-, film- en tv-make-up), theatergrime, face-/bodypaint en driedimensionale make-up. De nadruk ligt heel duidelijk op de praktijk, al heb je ook nog enkele theorievakken. De inhoud van de opleiding bouwt verder op onderdelen als product en materiaalkennis, creatieve kapsels en hoe je een fotoshoot visueel mee vormgeeft.

Inhoud opleiding Grime

Bij visagie gaat het om het mooi maken van anderen door zijn of haar sterke punten te accentueren. Door gebruik van camera en belichting, vergroten de contrasten. Je leert hier hoe je iemand zijn eigen look terug krijgt. We kijken wat fashionwerk inhoud en hoe je iemand zijn gelaat perfectioneert door slim gebruik van licht- en schaduw als ook kleurgebruik.

Bij theatergrime leer je iemand verouderen en neuzen tijdelijk vervormen. Je leert hier contrastrijk werken om de schmink over afstand over te brengen naar het publiek. Je leert ook hoe je pruiken, baarden, snorren en wenkbrauwen kan maken en bevestigen. Deze verschillende technieken worden samengebracht en in één personage verwerkt.

In het onderdeel face-/bodypaint leer je met een penseel en airbrushpistool het hele lichaam of een deel ervan beschilderen. Hier kan je heel creatief te werk gaan. Je leerst snel een aantal figuren uit te werken voor kindergrime, zodat je feestjes kan verblijden. Hier zijn vooral de sprekende kleuren en de dek kracht van de schmink een prikkeling voor het oog.

Het vierde onderdeel is driedimensionale make-up en speciale effecten. Deze techniek wordt gebruikt om een perfect passend masker te maken. Je leert speciale effecten aanbrengen zoals flaporen, bloedige snijwonden en zelfs openbeenbreuken. Een filmpje van school Tv illustreert heel goed hoe je met driedimensionale make-up een jonge vrouw kan omtoveren tot een bejaarde.

Naast deze vier praktijkgerichte opleidingsdelen heb je ook nog enkele theorievakken die dicht aansluiten bij de praktijk. Deze vind je in onderstaand lessenrooster.

Stage opleiding Grime

Je loopt stage bij bijvoorbeeld toneelvoorstellingen, TV producties en filmopnamen. De contacten die je daarbij legt kunnen helpen om nadien werk te vinden in onder andere de theater-, film-, televisie-, mode- en fotografiesector. Bij de musical Cats waren er bijvoorbeeld grimeurs nodig om mensen in katten te veranderen.

Voor voorbeelden van projecten van de leerlingen grime tijdens de vorige jaren kan je een kijkje nemen op de facebookpagina Grime Olympiade Stedelijk Onderwijs.