Stedelijk Lyceum Cadix

secundair onderwijs

Klastraject 8 mei herdenking

Klastraject 8 mei herdenking

Vredesmonument van de toekomst: leerlingen secundair staan stil bij 75 jaar vrijheid

Op 8 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Om samen met jongeren stil te staan bij de betekenis van 75 jaar vrijheid, ontwikkelde het Vredescentrum in samenwerking met Kunst in de Stad een educatief traject. Daarbij werden leerlingen van het Stedelijk Lyceum Cadix uitgedaagd om na te denken over een vredesmonument voor de toekomst.

Als onderdeel van het vak godsdienst gingen een aantal leerlingen van het 6de middelbaar TSO en KSO aan de slag met een online lespakket. Daarin leerden zij meer over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen, over bestaande oorlogsmonumenten in de stad en over het belang van herdenken vandaag. Als eindopdracht gaven de leerlingen een creatieve invulling aan een vredesmonument voor de stad Antwerpen.

De monumenten van de toekomst werden door middel van mood boards (sfeerimpressies) voorgesteld door de leerlingen. Naast een ontwerp, kozen zij ook een locatie voor hun monument. Prominente locaties als het Stadspark en de Scheldekaaien passeerden de revue. Zo stelde een leerling een bloemenweide in het Stadspark voor als vredesmonument en herdenkingsplaats.

Een greep uit de motivaties die de leerlingen gaven voor hun vredesmonumenten: “Ik wil dat de mensen dankbaar zijn voor het leven dat ze nu leiden en na het bekijken van het monument een glimlach schenken aan de andere voorbijgangers.” Een andere leerling kiest voor “een monument in steen of brons omdat het je een stabiel gevoel geeft na al de onstabiele dagen in de Tweede Wereldoorlog.” Een terugkerende onderwerpkeuze was dat de leerlingen er telkens voor kiezen het vredesmonument te plaatsen waar er veel voorbijgangers passeren.

De leerkracht is opgelucht dat het lestraject naar aanleiding van 75 jaar bevrijding ondanks de Coronacrisis toch kon doorgaan. De leerlingen konden zich voorbereiden met een online lespakket en hun opdracht digitaal inleveren. Het traject sluit bovendien mooi aan op de doelstellingen van het vak godsdienst. Voor de leerkracht is het van belang dat we in onze samenleving waakzaam blijven om te voorkomen dat we opnieuw afglijden naar situaties zoals in de oorlog. Deze opdracht deed de leerlingen hier even bij stilstaan.

Bekijk hier een impressie van de mood boards voor het Vredesmonument:

 

Praktisch

Dit klastraject werd ter ere van de 8 mei herdenking uitgewerkt door het Vredescentrum in samenwerking met Kunst in de Stad.

Interesse in een aanbod op maat voor jouw klas? Neem contact op met het Vredescentrum: info@vredescentrum.be / www.vredescentrum.be