Patrick Bruggeman

“Op school zien ze de meerwaarde van mijn tweede job”

Patrick Bruggeman, docent elektriciteit Encora (Centrum voor Volwassenenonderwijs) 

“Een half jaar geleden opende ik Ponte Vecchio Bar in de Kerkstraat, een Italiaanse koffie- en aperobar. Ik combineer mijn eigen zaak met mijn hoofdberoep als docent elektriciteit in het volwassenenonderwijs. De schooldirectie stond meteen open voor mijn vraag om enkel nog ’s avonds les te geven. Zo kan ik overdag in mijn bar werken. Veel van mijn collega’s hebben een job in bijberoep als elektricien. De directie ziet daarin een meerwaarde, want zo staan ze met beide voeten in de praktijk. Bovendien blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook ik was destijds elektricien in bijberoep. Nu staat mijn tweede job een stuk verder van mijn beroep als docent elektriciteit, maar op school beseffen ze dat ik die ruimte nodig heb. Dat is niet overal het geval, hoor.

PatrickBruggeman_encoraLesgeven blijft onwijs plezant

De combinatie van mijn twee jobs is erg zwaar. Op korte termijn wil ik daarin verandering brengen, bijvoorbeeld door de bar samen met mijn kinderen uit te baten. Het lesgeven wil ik zeker niet afbouwen, dat blijft mijn hoofdberoep. Lesgeven vind ik onwijs plezant. Ik bouwde mee aan de opleidingen industrieel en residentieel elektricien. Dat blijven zowat mijn kindjes en die laat ik niet zomaar achter. De dagopleiding industrieel elektricien richt zich op mensen die er hun job van willen maken. Ik geloofde altijd rotsvast in dit traject. De schitterende resultaten geven me gelijk. Vier op vijf studenten vinden vast werk op hun stageplek.

“Eigenlijk ligt mijn job als barman in het verlengde van mijn job als leerkracht. Op school werken we aan het welbevinden van de leerlingen. Maar ook in Ponte Vecchio Bar gaat het om zorg en persoonlijk contact. Mensen komen niet alleen voor de koffie, maar ook voor een praatje.” 

Lees andere verhalen van collega's