Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

De afdeling Jazz-Pop-Rock

Ben je nieuwsgierig en creatief? Leer je graag bij door uit te proberen? Speel je graag samen met anderen? Hou je van een hedendaags repertoire en ben je benieuwd waar het vandaan komt?
 

Welkom op de afdeling Jazz-Pop-Rock!

We vertrekken vanuit een aanstekelijk repertoire dat zowel jazz-, pop- als rocknummers bevat.
Naast gedreven leerkrachten die je jouw instrument verder meester maken, bieden we ensemble-lessen aan in verschillende stijlen (jazz, pop, classics, rock,…).
We vinden verschillende keren per jaar onze weg naar podia binnen en buiten de school.
Een theorievak ondersteunt de ganse muzikale beleving, leert je wat improviseren is en geeft je de kans om liedjes te bewerken of zelf stukken te schrijven.

Is Jazz-Pop-Rock iets voor jou?

Tussen onze leerlingen vind je zowel 8-jarigen die hun eerste muzikale stappen zetten, als volwassenen die na twintig jaar pauze opnieuw muziek willen maken. 
Absolute beginners starten steeds met 1 uur instrumentles en 2 uur muziekatelier per week. 
Naarmate je meer ervaring hebt, heb je meer keuze in de vakkenpakketten. 

Klik hieronder voor het pakket dat bij jouw leeftijd past: 

Qua instrumenten heb je keuze tussen basgitaar, contrabas, elektrische en/of akoestische gitaar, keyboard, klarinet, melodisch slagwerk, mondharmonica, piano,  ritmisch slagwerk, saxofoon, trombone, trompet en zang.  

Neem gerust contact op met coördinator Sam Joris (sam.joris@so.antwerpen.be) als je vragen hebt over de vakken of je afvraagt op welk niveau je kan starten.  
 

Onze leerkrachten 

Met zowel een klassieke als een jazz-opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen heeft Firas heel wat ervaring in tal van muziekgenres.
Als klassieke muzikant speelde hij o.a. met DeFilharmonie, Orkest van de Munt, Het Brussels Philharmonic, bij The Night Of The Proms, kamermuziek en vele andere formaties en producties.
Geïnspireerd door o.a. Sonny Rollins, John Coltrane en Keith Jarrett legt hij zich de laatste jaren meer toe op jazz. Hij speelt in allerlei formatie met muzikanten uit binnen en buitenland..

Erik is jazz-saxofonist van opleiding, laat zich inspireren door John Coltrane, Mark Turner en fotografie, en is actief in diverse groepen waaronder het Erik Bogaerts Kwartet en Les Chroniques De L’Inutile. Erik nam 5 albums op met eigen werk en geeft sinds 2001 les. 
In onze academie geeft Erik het vak Muzieklab jazz. 

Andreas begon met piano op jonge leeftijd en spendeerde jeugdjaren in de academie en popbands. Hij behaalde een master jazzpiano aan het Conservatorium van Antwerpen en studeerde klassieke piano en compositie aan het Conservatorium van Gent. Hij is actief in de jazz- en improvisatiescene (Hanne De Backer 5-tet, Bral/Maris/Perdieus…) en speelde met artiesten zoals Teun Verbruggen, Nic Thys en Bart Maris. Onderweg haalde hij een master bio-ingenieur vanwege een uit de hand gelopen interesse voor wiskunde en wetenschap. Hij is pianodocent op het Conservatorium van Antwerpen en in de academies van Wilrijk en Deurne.

Michaël Brijs is uitvoerend muzikant en componist. Als fluitist is hij verbonden aan het Takenouchi Project van Free Desmyter, en Clear Instant (met Thomas De Prins). In het verleden speelde hij bij Scoreman Orchestra, Brussels Jazz Orchestra en Jon Doe One (met Hannes D’Hoine, Jeroen Stevens en Elko Blyweert). Zijn band The Valerie Solanas verwierf een bescheiden cultstatus en speelde o.a. in New York en Japan. Hij creëerde de muziektheaterproducties Beat The Hippo’s (2013), Manson (2017). Samen met dichter Andy Fierens richtte hij het koor De Bronstige Bazooka’s op, waarvoor hij de muziek schrijft.  Het koor was te zien op Saint-Amour 2020.

Gerben volgde een jazzopleiding aan het conservatorium van Antwerpen waarna hij zich verdiepte in de popmuziek aan het conservatorium van Gent in zijn masteropleiding. 
Als bassist speelt hij in verschillende bands met uiteenlopende genres, zowel contrabas als basgitaar. Momenteel speelt hij bij o.a. Jaouad Alloul, Bram Weijters’ Crazy Men, Black Mango, Moonboat, Solak, …
Voor Gerben staat het plezier aan samen spelen en creëren altijd voorop. 
Gerben geeft basgitaar op Academie Wilrijk.  

Nabou Claerhout is trombonist, componist en leerkracht. Vanaf september 2020 geeft Nabou trombone JPR in Academie Wilrijk. 
Nabou studeerde aan Codarts (Rotterdam) en aan The Royal Academy of Music (London).
Ze werkte van jongsaf met grote musici en speelde in ensembles zoals Ghent Youth Jazz Orchestra en National Youth Jazz Orchestra.
In 2014 stond Nabou voor de 1e keer op North Sea Jazz Festival. Hierna volgden vele andere concerten in o.a. Bimhuis, De Roma, London Jazz Festival...
In 2016 begon ze haar eigen project: N∆BOU. Deze vierkoppige band speelt werk van Nabou.
Nabou speelt momenteel ook met andere bands en orkesten zoals Pompelomina, Jokke Schreurs septet en Azbeul.

Katrien studeerde zang jazz & lichte muziek aan het Conservatorium van Antwerpen. Ze kreeg les van Tutu Puoane, Fay Claassen, Barbara Wiernik, Natascha Roth en Kristina Fuchs en volgde lessen Complete Vocal Technique en Lichtenberger Methode (klankoriëntatie).
Katrien geeft zang en vocaal ensemble aan onze Academie. 
Katrien heeft een jazztrio met Tim Finoulst (gitaar) en Martijn Vanbuel (contrabas) en treedt daarnaast op in verschillende bezettingen.
 

Bruno is sinds 1993 freelance-gitarist, componist en arrangeur achter (jazz)formaties en projecten. Hij studeerde in 2000 als jazzgitarist af aan het Conservatorium van Gent. Hij speelt sinds 2018 bij dEUS.
Behalve zijn werk bij Raymond van het Groenewoud, Axelle Red, Lalalover en Kommil Foo speelde zijn carrière zich vooral af in de blues, jazz en experimentele muziek, bij projecten als Mambo Chillum, Tijgers van Eufraat en het De Groote-Faes Duo.
Bruno geeft gitaar in Academie Wilrijk. 

Thomas begon met muziek op zijn 7 jaar. Hij volgde klassieke piano, ging daarna richting architectuur en studeerde af aan het Conservatorium van Brussel in de Jazz afdeling. Naast zijn interesse voor klassiek en Jazz, specialiseert hij zich in Blues, Latin, Afro- Beat, Reggae en andere Rootsmuziek. Hij trad op met artiesten zoals Wannes Van de Velde, Tony Allen, Roland en Gabriel Rios. Hij arrangeerde muziek en speelde bij groepen als El Tattoo del Tigre en Internationals. Hij werkte freelance met o.a.Think Of One, Flat Earth Society, Spectra Ensemble en maakte muziek voor Het Paleis en Toneelhuis. Met de Big Band Score Man sloeg hij de brug tussen hedendaagse avant-garde, Rock, de Urban scene en de Jazz traditie. Voor deze groep schreef hij ook scores voor film. Zijn kennis van genres en speelwijzen op piano, orgel en slagwerk stelt graag ten dienste van zijn studenten, beginners en gevorderden.

Wout speelt piano en keys in uiteenlopende formaties zoals Wout Gooris Trio, Book Of Air, Black Mango, Wolf Trio… 
Hij bracht vier albums uit met eigen werk, waaronder recent het album ‘Jogo’ in duo met Sam Joris.
In Academie Wilrijk s hij begeleider van JPR.

Sam Joris leerde aanvankelijk trompet spelen bij zijn vader Bert en later in de academie van Mortsel. Na eerst als leraar middelbaar onderwijs (geschiedenis/aardrijkskunde) gewerkt te hebben studeerde hij In 2015 af aan het conservatorium van Antwerpen als Master of music/ jazztrompet.
Al deze tijd bleef hij actief in de Belgische muziekscene, zo leidt hij een jazzoctet en speelt hij in duo met Wout Gooris. Daarnaast speelt hij mee bij o.a. Black mango, Winterland 76' en Ella ray. Hij vond de weg naar de podia van o.a  Pukkelpop, Pole Pole, Blues peer, Jazz in’t park en verschillende mooie concertzalen in België en omstreken.
Hij geeft les aan de academie van Wilrijk waar hij ook de JPR-afdeling coördineert. 

daeninck is niet onder één hoedje te vangen. Hij is een ware multi-instrumentalist met een bijzondere, filsofische kijk op het leven. 
daeninck geeft op Academie Wilrijk de vakken mondharmonica, singer-songwriting, creatie-ensemble en jazz-geschiedenis. Daarnaast trekt hij het Kunstencollectief BMW en is hij de bezieler achter Ziëna, een reeks lezingen en gegidste wandelingen over hedendaagse kunst. 

Lukas begon op 5 jaar met cello spelen. Later nam de elektrische gitaar over en al snel speelde hij in bands.
Eigen muziek en projecten en de jazzopleiding aan het conservatorium te Antwerpen volgden. Hij speelt en schrijft momenteel voor en met SOLAK, May, Renate Luiza, Honey, Otto Kintet, Black Mango, Yong Yello...
Lukas focust op klank, eigenheid en integer samenspelen en -zijn. Hij neemt dit ook mee als basis in zijn lessen gitaar en singer-songwriting op onze academie. 

Ruben is in Cuba geboren en begint op jonge leeftijd muziek en saxofoon te studeren. Na een klassiek parcours verhuist hij naar Havana en wordt saxofonist bij Havana City, een populair salsaorkest op dat moment. Later krijgt hij de kans om in België te studeren. Hij studeerde af in 2009 als master in Antwerpen. In België is hij een vaste waarde in de wereldmuziekgroepen Contrabando, Africari, Mariachi Reloaded en Rey Cabrera. Hij speelde op grote festivals zoals North Sea Jazz, Antillianse Feesten en Afrolatino. Hij is actief als saxofonist, klarinettist, componist en arrangeur. Sinds kort is hij ook componist en speler bij het internationale theatergezelschap Theater Tol. Hij leidt zijn eigen jazz kwartet en speelt als freelancer bij JazzDelivery, Radio Tours en Esther Sels.

Jelle kreeg zijn eerste drumstel toen hij twee jaar was en drumt sindsdien nog steeds. Hij studeerde af als master in jazz/lichte muziek aan het Conservatorium van Antwerpen (2009) en aan het Conservatorium van Den Haag (2011). Hij behaalde een bachelor diploma compositie jazz/lichte muziek aan het Conservatorium van Brussel (2012) en studeerde een jaar compositie/arrangement aan het Conservatorium van Antwerpen (2013). Jelle speelt in verscheidene groepen die ook buiten de jazz reiken. Hij concerteerde in binnen- en buitenland en werkte met gerenommeerde artiesten zoals Toots Thielemans, Bert Joris, Bob Mintzer.... Jelle componeert ook voor film en tv, o.a. voor 'Over Water'.