Stedelijk Onderwijs

Iedereen helemaal op zijn plek.

Pers

Je kan hier het meest recente persoverzicht van het Stedelijk Onderwijs raadplegen: persberichten, persmappen, powerpoints, pdf's en hoge resolutiebeelden. Materiaal blijft minimaal twee maanden online beschikbaar. De meest recente items staan bovenaan. Je kan filteren op een van onze onderwijstypes.

Sta je nog niet op onze perslijst en wil je opgenomen worden of heb je een persvraag? Contacteer dan onze persverantwoordelijke Veerle Heyvaert (veerle.heyvaert@so.antwerpen.be - T 03 338 33 22 / M 0473 81 38 96).

Start project Leerwinst : meer ademruimte voor leerkrachten

De laatste weken woedt er in de media een hevig debat over de kwaliteit van ons onderwijs: het hoger onderwijs klaagt over een tekort aan kennis en vaardigheden, jonge leerkrachten haken te snel af… En dat terwijl de wereld razendsnel verandert. Er worden alsmaar meer en hogere eisen gesteld aan onze leerkrachten. De druk en complexiteit stijgen. Het is best pittig om aan alle verwachtingen van de samenleving te kunnen voldoen. Wij willen als organisatie hierop inspelen en zelf stappen zetten om onze leerkrachten meer ademruimte te geven. Hoe gaan we dat doen? Onder andere door de leerwinst te gaan meten. Daarom starten wij met de proeftuin Leerwinst in 22 stedelijke pilootscholen. We meten toch al langer de leerresultaten van leerlingen, denk je misschien?

Viewmaster/Masterview met Mashid Mohadjerin en Wim Henderickx

affichebeeld Viewmaster 2018
Opening tentoonstelling op zaterdag 8 september in het Zuiderpershuis

Stedelijk Onderwijs geeft startschot van viering 200-jarig bestaan

leelringen en collega's vormen 200 op Groenplaats
In april 2019 zal het precies 200 jaar geleden zijn dat de eerste stedelijke school van Antwerpen de deuren opende. Het toenmalige stadsbestuur wilde met dit initiatief gratis onderwijs aanbieden aan ‘arme jongens’. Intussen telt het Stedelijk Onderwijs 116 scholen, academies en centra voor volwassenenonderwijs, werken er meer dan 6.500 mensen en volgen er om en bij de 55.000 leerlingen en cursisten les. Vandaag kwamen enkele honderden leerlingen en collega's van het Stedelijk Onderwijs samen op de Groenplaats in Antwerpen om het symbolische startschot te geven van dit feestjaar. In een groene T-shirt vormden ze samen het getal 200. Een heel schooljaar lang brengt het Stedelijk Onderwijs zijn boeiende geschiedenis onder de aandacht van leerlingen, medewerkers én de Antwerpenaren. Zo vind je op de website een interactieve tijdlijn, historische stadskaarten en een ‘wall of fame’ met bekende oud-leerlingen. Met de Erfgoed-app kan iedereen gratis enkele stadswandelingen of een fietstocht doen. Voor het (oud-) personeel is er een groot retrobal in januari in de Waagnatie. Het feestjaar sluit af met het Festival van het Stedelijk Onderwijs in Park Spoor Noord op zaterdag 8 juni 2019: een gratis feest voor iedereen met optredens, sprekers, foodtrucks, kinderanimatie en nog veel meer.

Stedelijke Basisschool Het Vliegertje in Deurne start schooljaar in nieuw gebouw

Speelplaats en nieuw gebouw Basisschool Het Vliegertje
De eerste schooldag werd heel bijzonder voor de leerlingen van Het Vliegertje: het was de allereerste dag waarop de school in het nieuwe gebouw huisde. Het gebouw op de hoek van de Borsbeeksesteenweg met de Fort III-straat is klaar en dat wil de school graag tonen. De hele schooldag lang ontdekten de kinderen, juffen en meesters het nieuwe gebouw aan de hand van spelletjes en activiteiten. Na schooltijd waren ouders en buren welkom om een kijkje te nemen. De leerlingen van het zesde leerjaar leidden de bezoekers enthousiast rond. Om 16.30 uur hielden schooldirecteur Peter Wintraecken, schepen van Onderwijs Claude Marinower en bedrijfsdirecteur Gonda Verhaert een korte speech.

Stedelijk CVO Encora stelt ruim 40 afstudeerprojecten tentoon

Affiche Encora Exposed 2018
Bij Encora, het Stedelijk Centrum voor Volwassenenonderwijs studeren dit jaar meer dan 40 cursisten fotografie af. Ze volgden les in de dag- of avondopleiding en presenteren nu samen hun afstudeerprojecten op de campus Grotesteenweg in Berchem.

Koninklijke Balletschool wuift laatstejaars uit met Graduation Gala

Koninklijke Balletschool Antwerpen
Er zijn nog tickets voor de voorstellingen op 22 en 23 juni in HetPaleis

Stedelijk Onderwijs brengt ondersteunende diensten samen op de Frankrijklei

zicht op de nieuwe werkplekken - HUB Architecten
Stedelijk Onderwijs stelde de locatie voor waar de ondersteunende diensten vanaf het voorjaar van 2020 zullen ondergebracht worden. Het gebouw aan de Frankrijklei 71-73 is vanbinnen volledig gestript en wordt vanaf dit najaar gerenoveerd om er 310 medewerkers te huisvesten. Voor dit project treedt AG VESPA op als gedelegeerd bouwheer, HUB Architecten zorgt voor het ontwerp. Schepen van onderwijs en tevens voorzitter van Stedelijk Onderwijs Claude Marinower stelde samen met bedrijfsdirecteur Gonda Verhaert en Koen Drossaert van HUB trots te plannen voor van ‘De Pit’, zoals het gebouw genoemd wordt.

"2018 in 2018" Leerlingen De Kleine Wereld stellen buurt voor

Zaterdag 2 juni van 13 tot 17 uur

Encora informeert over opleidingen voor volwassenen 2018-2019

volwassenen op de schoolbank in klaslokaal
Infosessies op verschillende locaties van 29 mei tot 1 juni

Hoedjes van Papier (Deurne) opent vernieuwde ravot- en ontdekspeelplaats.

Met een confettiknal ging vandaag de vernieuwde, groene ravot- en ontdekspeelplaats van de lagere school Hoedjes van Papier officieel open. Met de feestelijke opening wil het schoolteam de buurt, de ouders en niet in het minst de leerlingen bedanken voor het geduld dat zij het voorbije jaar hebben geoefend.

NOA ondersteunt vanaf 1 september 411 Antwerpse scholen bij inclusief onderwijs

groep ondersteuners lanceert NOA foto: Jef Vanhove
OVSG, GO!, POV en Vrij Onderwijs bundelen krachten om kwaliteitsvol inclusief onderwijs te garanderen in provincie Antwerpen

Stedelijk Onderwijs legt eerste steen van nieuwe scholencampus in Antwerpse Cadixwijk

eerstesteenlegging
Het Stedelijk Onderwijs legde vandaag de symbolische eerste steen voor de nieuwe campus in de Antwerpse Cadixwijk. Deze campus van maar liefst 24 000 m² is een van de grootste projecten van de inhaalbeweging in scholenbouw Scholen van Morgen. Wanneer de nieuwbouw en renovatie afgerond is, zullen hier dagelijks 1175 leerlingen en cursisten in creatieve en technische richtingen schoollopen.

Stedelijk Onderwijs wil betere luchtkwaliteit in scholen

campagbebeeld Greenpeace Mijn Lucht Mijn School
Stedelijk Onderwijs Antwerpen is zich erg bewust van de problematiek rond schone lucht. 10 scholen van Stedelijk Onderwijs namen deel aan het Greenpeace-onderzoek dat gisteren werd voorgesteld. De rapporten zijn zoals verwacht niet goed. Er is wel een groot verschil tussen een school in een groenere omgeving en een school aan een zogenaamde street canyon. Maar zelfs dan zijn de resultaten van dit onderzoek niet goed te noemen.

Stedelijk Lyceum Lamorinière opent tweede didactisch restaurant 'BRUT'

leerling-kok dresseert borden in keuken
Bestaande restaurant Mercator krijgt nieuwe naam Old School Het Stedelijk Lyceum Lamorinière opende op vrijdag 9 februari een tweede didactisch restaurant boven het al bestaande restaurant Mercator. Het nieuwe restuarant krijgt de naam BRUT, een verwijzing naar de industriële geschiedenis van het pand (een voormalige diamantslijperij) en de ruwe afwerking van het interieur. Het bestaande restaurant wordt herdoopt tot Old School, een toepasselijke naam voor de traditionele keukenbeginselen die de leerlingen daar aanleren. In beide restaurants tonen de leerlingen van het 5e en 6de jaar Restaurant-Keuken en de leerlingen van het 7de jaar Specialiteiten Restaurant wat ze kunnen.

Antwerpen Schaakt: schaaktoernooi voor kinderen van 6 tot 12 jaar

kinderen schaken en lachen naar camera
Op woensdag 7 februari in Felixpakhuis van 14 tot 17 uur - openingszet door schepen voor onderwijs Claude Marinower​ en schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud Op woensdag 7 februari krijgen alle kinderen tussen 6 en 12 jaar de kans om deel te nemen aan het schaaktoernooi Antwerpen Schaakt in het Felixpakhuis. Het team van Stedelijke Basisschool Via Louiza zet al zes jaar op rij haar schouders onder dit toernooi. Ze geloven dat een spelletje schaak een positieve invloed heeft op de leer- en zelfontwikkeling van kinderen. Antwerpen Schaakt brengt kinderen met dezelfde passie bijeen zodat ze van elkaar kunnen leren.

Ziekenhuisschool en Muhka laten leerlingen kennismaken met hedendaagse kunst

kinderhanden aan tafel met kleurkrijtjes en papapier
De Leerexpert Ziekenhuisschool en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Muhka) slaan voor de derde keer de handen in elkaar om de leerlingen onder te dompelen in de hedendaagse kunst. Het eindresultaat is de tentoonstelling Showing Off T(h)ree, met opening op 8 maart. Maar eerst moeten de kunstwerken nog gemaakt worden...

Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert schrijft gedicht voor Dag van de Academies

banner dag van de academies
Tijdens de Dag van de Academies tonen beeld-, muziek-, woord- en dansacademies zich jaarlijks van hun beste en creatiefste kant. Op 3 februari kan het brede publiek ervaren waarom de Academies zo populair zijn bij steeds meer Vlamingen. Zeker de Antwerpenaar heeft de weg naar het deeltijds kunstonderwijs gevonden. De laatste 5 jaren steeg het aantal leerlingen in de stedelijke Academies namelijk met 10%. In de provincie Antwerpen wonen trouwens de meeste DKO-leerlingen. Maud Vanhauwaert, kersvers stadsdichter van Antwerpen, schreef een gedicht rond het jaarthema van 2018: Boodschap van Algemeen Nut.

10 op 10 voor energiebesparing: Stedelijk Onderwijs legt uitstekend rapport voor. Klimaatdoelstellingen 2020 drie jaar voor deadline al zo goed als behaald

skyline Antwerpen vanop linkeroever
In 2011 startte het Stedelijk Onderwijs met een groot masterplan rond energiebesparing in haar scholen en administratieve gebouwen. Het doel was om tegen 2020 31% te besparen op het globale energieverbruik en 50% op CO2-uitstoot. Onlangs legde de afdeling patrimonium haar tussentijds rapport voor aan de raad van bestuur: daaruit blijkt dat het energieverbruik nu al 30% lager ligt dan 6 jaar geleden. En het wordt nog mooier: tegen 2020 voorspelt het rapport een eindcijfer van maar liefst 47% besparing in kWh en een reductie van de CO2-uitstoot met 64%.

Ontdek jouw secundaire school op de Interessebeurs

label interessebeurs 2018
Stedelijk Onderwijs stelt secundair aanbod voor in Park Spoor Noord op zaterdag 20 januari

Encora NT2 is de Slimste School van 't Stad 2017

de winnende ploeg van Encora NT2
Encora NT2 (centrum voor volwassenenonderwijs) mag zich een jaar lang de Slimste School van 't Stad noemen. Met 102 punten zijn zij de grote winnaar geworden van de derde editie van deze quiz voor het goede doel. Deze ploeg wint voor de tweede editie op rij de trofee, een grote 'wisselbeer' die zij een jaar lang in hun school mogen zetten. De opbrengst van deze quiz voor het goede doel bedraagt maar liefst 3000 euro. In de tussenstand halverwege moest Encora NT2 nochtans de ploeg Niveau Nihil van De Leerexpert Peerdsbos laten voorgaan. Maar in het tweede deel van de quiz gaf Encora NT2 het beste van zichzelf en schoof op naar de eindoverwinning. Op een verdienstelijke derde plaats eindigde Stedelijk Lyceum Offerande.

AG SO lanceert groots opgezet Europees project rond STEM-educatie, Artifex

Leerkracht toont tablet, leerlingen kijken toe in Fablab+
AG Stedelijk Onderwijs nam het initiatief om een grootse Europese samenwerking op te zetten rond STEM-educatie: Artifex. Met de financiële steun van Erasmus+ gaat dit project in oktober van start, gecoördineerd door AG SO. Het doel is om tegen 2020 een leerplatform te creëren met tools om STEM-leerkrachten en -scholen op maat te ondersteunen.
Subscribe to Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Pers