Stedelijk Onderwijs

Inspiratie voor 't leven

Pers

Je kan hier het meest recente persoverzicht van het Stedelijk Onderwijs raadplegen: persberichten, persmappen, powerpoints, pdf's en hoge resolutiebeelden. Materiaal blijft minimaal twee maanden online beschikbaar. De meest recente items staan bovenaan. Je kan filteren op een van onze onderwijstypes.

Sta je nog niet op onze perslijst en wil je opgenomen worden of heb je een persvraag? Contacteer dan onze persverantwoordelijke Veerle Heyvaert (veerle.heyvaert@so.antwerpen.be - T 03 338 33 22 / M 0473 81 38 96).

Stedelijk Lyceum Lamorinière opent tweede didactisch restaurant 'BRUT'

leerling-kok dresseert borden in keuken
Bestaande restaurant Mercator krijgt nieuwe naam Old School Het Stedelijk Lyceum Lamorinière opende op vrijdag 9 februari een tweede didactisch restaurant boven het al bestaande restaurant Mercator. Het nieuwe restuarant krijgt de naam BRUT, een verwijzing naar de industriële geschiedenis van het pand (een voormalige diamantslijperij) en de ruwe afwerking van het interieur. Het bestaande restaurant wordt herdoopt tot Old School, een toepasselijke naam voor de traditionele keukenbeginselen die de leerlingen daar aanleren. In beide restaurants tonen de leerlingen van het 5e en 6de jaar Restaurant-Keuken en de leerlingen van het 7de jaar Specialiteiten Restaurant wat ze kunnen.

Antwerpen Schaakt: schaaktoernooi voor kinderen van 6 tot 12 jaar

kinderen schaken en lachen naar camera
Op woensdag 7 februari in Felixpakhuis van 14 tot 17 uur - openingszet door schepen voor onderwijs Claude Marinower​ en schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud Op woensdag 7 februari krijgen alle kinderen tussen 6 en 12 jaar de kans om deel te nemen aan het schaaktoernooi Antwerpen Schaakt in het Felixpakhuis. Het team van Stedelijke Basisschool Via Louiza zet al zes jaar op rij haar schouders onder dit toernooi. Ze geloven dat een spelletje schaak een positieve invloed heeft op de leer- en zelfontwikkeling van kinderen. Antwerpen Schaakt brengt kinderen met dezelfde passie bijeen zodat ze van elkaar kunnen leren.

Ziekenhuisschool en Muhka laten leerlingen kennismaken met hedendaagse kunst

kinderhanden aan tafel met kleurkrijtjes en papapier
De Leerexpert Ziekenhuisschool en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Muhka) slaan voor de derde keer de handen in elkaar om de leerlingen onder te dompelen in de hedendaagse kunst. Het eindresultaat is de tentoonstelling Showing Off T(h)ree, met opening op 8 maart. Maar eerst moeten de kunstwerken nog gemaakt worden...

Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert schrijft gedicht voor Dag van de Academies

banner dag van de academies
Tijdens de Dag van de Academies tonen beeld-, muziek-, woord- en dansacademies zich jaarlijks van hun beste en creatiefste kant. Op 3 februari kan het brede publiek ervaren waarom de Academies zo populair zijn bij steeds meer Vlamingen. Zeker de Antwerpenaar heeft de weg naar het deeltijds kunstonderwijs gevonden. De laatste 5 jaren steeg het aantal leerlingen in de stedelijke Academies namelijk met 10%. In de provincie Antwerpen wonen trouwens de meeste DKO-leerlingen. Maud Vanhauwaert, kersvers stadsdichter van Antwerpen, schreef een gedicht rond het jaarthema van 2018: Boodschap van Algemeen Nut.

10 op 10 voor energiebesparing: Stedelijk Onderwijs legt uitstekend rapport voor. Klimaatdoelstellingen 2020 drie jaar voor deadline al zo goed als behaald

skyline Antwerpen vanop linkeroever
In 2011 startte het Stedelijk Onderwijs met een groot masterplan rond energiebesparing in haar scholen en administratieve gebouwen. Het doel was om tegen 2020 31% te besparen op het globale energieverbruik en 50% op CO2-uitstoot. Onlangs legde de afdeling patrimonium haar tussentijds rapport voor aan de raad van bestuur: daaruit blijkt dat het energieverbruik nu al 30% lager ligt dan 6 jaar geleden. En het wordt nog mooier: tegen 2020 voorspelt het rapport een eindcijfer van maar liefst 47% besparing in kWh en een reductie van de CO2-uitstoot met 64%.

Ontdek jouw secundaire school op de Interessebeurs

label interessebeurs 2018
Stedelijk Onderwijs stelt secundair aanbod voor in Park Spoor Noord op zaterdag 20 januari

Encora NT2 is de Slimste School van 't Stad 2017

de winnende ploeg van Encora NT2
Encora NT2 (centrum voor volwassenenonderwijs) mag zich een jaar lang de Slimste School van 't Stad noemen. Met 102 punten zijn zij de grote winnaar geworden van de derde editie van deze quiz voor het goede doel. Deze ploeg wint voor de tweede editie op rij de trofee, een grote 'wisselbeer' die zij een jaar lang in hun school mogen zetten. De opbrengst van deze quiz voor het goede doel bedraagt maar liefst 3000 euro. In de tussenstand halverwege moest Encora NT2 nochtans de ploeg Niveau Nihil van De Leerexpert Peerdsbos laten voorgaan. Maar in het tweede deel van de quiz gaf Encora NT2 het beste van zichzelf en schoof op naar de eindoverwinning. Op een verdienstelijke derde plaats eindigde Stedelijk Lyceum Offerande.

Stedelijke basisschool Hoedjes van Papier (Deurne) opent nieuwe kleuterspeelplaats

kleuters spelen op speelterrein
Succesvolle samenwerking tussen kleuters, ouders, leerkrachten en landschapsarchitect Op maandag 6 november openden schooldirecteur Dirk De Backer, bedrijfsdirecteur van het AG SO Gonda Verhaert en schepen voor onderwijs Claude Marinower feestelijk de nieuwe kleuterspeelplaats van de stedelijke basisschool Hoedjes van Papier. Hiermee wil het schoolteam de buurt, de ouders en niet in het minst de kleutertjes bedanken voor het geduld dat zij de voorbije jaren hebben geoefend.

AG SO lanceert groots opgezet Europees project rond STEM-educatie, Artifex

Leerkracht toont tablet, leerlingen kijken toe in Fablab+
AG Stedelijk Onderwijs nam het initiatief om een grootse Europese samenwerking op te zetten rond STEM-educatie: Artifex. Met de financiële steun van Erasmus+ gaat dit project in oktober van start, gecoördineerd door AG SO. Het doel is om tegen 2020 een leerplatform te creëren met tools om STEM-leerkrachten en -scholen op maat te ondersteunen.

Leerlingen Stedelijk Lyceum Cadix zeggen neen tegen mensenhandel met Blueheart@school

zwartwit affiche blueheart met reikende handen
Samenwerking tussen Stedelijk Lyceum Cadix, Lokale Politie Antwerpen, Payoke en UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime)

Basisschool Het Vliegertje in Deurne legt de eerste steen

schets nieuwbouw straatkant
Schooldirecteur Peter Wintraecken, bedrijfsdirecteur Gonda Verhaert en schepen voor onderwijs Claude Marinower nodigen u uit voor een persmoment op de werf op dinsdag 26 september 2017 van 14u tot 15u30.

Viewmaster/Masterview: curator Charif Benhelima en Junior Mthombeni tonen afstudeerwerken van de Antwerpse academies in het Zuiderpershuis

Charif Benhelima
Vernissage en persmoment op vrijdag 8 september 2017 vanaf 19u30 in het Zuiderpershuis (Antwerpen)

Leerlingen Stedelijk Onderwijs stellen kookboek voor: Specialiteiten van ’t Stad

Cover afbeelding kookboek
Persuitnodiging: boekvoorstelling en proeverij op woensdag 21 juni om 14 uur
Subscribe to Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Pers