Academie Wilrijk

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Barokluit - oude muziek

Over de opleiding

Wat?
De barokluit is het laatste type luit voordat het instrument - als Atlantis - uit de Europese muziekwereld verdwijnt. De Fransen gebruiken een 11-korig instrument, de Duitsers een luit met 13 koren. Ook de muzikale smaak van beide landen is erg verschillend en het is heerlijk om beide stijlen af te wisselen. Franse barokmuziek is verfijnd, poëtisch en eerder melancholisch, waar de muziek van Weiss en Bach respectievelijk meer aanleunt bij de galante stijl of de verworvenheden van het contrapunt.

Hoe?
Een luit bespeel je grosso modo zoals een gitaar maar je rechterhand en -pols nemen een andere houding aan. Omdat een barokluit veel bassnaren heeft, moet de duim deze afstanden even gewoon worden. Met je linkerhand bepaal je de juiste toonhoogte door de snaar in te duwen.

Mogelijkheden
Voor de luit is er meer solorepertoire bewaard gebleven dan voor piano. Je kan je indenken hoe heerlijk het is om te grasduinen in deze oneindige schat van muziek. Verder kan je er ook zangers en/of instrumenten mee begeleiden.

Vervoer
Een luit vervoer je best in een koffer of verstevigde hoes, want het instrument is vederlicht en dus kwetsbaar.

Leerkracht Floris De Rycker vertelt je in dit filmpje alles over de luit.