Crea 16

kleuterschool en lagere school

Stedelijke basisschool Crea 16 herdenkt slachtoffers razzia met een nieuwe gedenksteen

Stedelijke basisschool Crea 16 herdenkt slachtoffers razzia met een nieuwe gedenksteen
tekst

Ter nagedachtenis van de slachtoffers van de razzia op 28 augustus in 1942 in Antwerpen, is een gedenkplaat onthuld aan de gevel van stedelijke basisschool Crea 16. Tijdens deze razzia werden in vier wijken joodse Antwerpenaars opgepakt door politiediensten en verzameld in stedelijke gebouwen, waaronder ook basisschool 16 in de Grotehondstraat in Zurenborg (vandaag stedelijk basisschool Crea 16). De gedenksteen draagt een opschrift van de hand van Jeroen Olyslaegers: “HERINNEREN MET IEDEREEN zodat de een de ander niet vergeet”.

 

Tijdens de zomer van 1942 vonden in Antwerpen een aantal grote razzia’s plaats waarbij joodse Antwerpenaars gezocht werden. Eén van deze razzia’s begon op 28 augustus 1942. In totaal werden tijdens deze razzia ongeveer 1000 joodse Antwerpenaars via Kazerne Dossin naar concentratiekampen gevoerd. In vier wijken werden door politiediensten joodse Antwerpenaars opgepakt en verzameld in stedelijke gebouwen, waaronder basisschool 16 in de Grotehondstraat in Zurenborg (vandaag stedelijk basisschool Crea 16). 

 

De wijk organiseert sinds 2017 herdenkingsmomenten. Zoals wandelingen langs belangrijke plekken, met toelichting van prof. Dr. Herman Van Goethem en voordrachten van auteur Jeroen Olyslaegers uit zijn boek Wil. Daarnaast ontwikkelde het Vredescentrum in 2019 een educatief pakket voor de derde graad van het basisonderwijs en een voor het secundair onderwijs van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Het doel: de gebeurtenissen tijdens WO II in Antwerpen thematisch bespreken tijdens de lessen. 

 

Samen met stedelijke basisschool Crea 16 en haar ouderraad werd een manier gezocht om de gebeurtenissen ook in de school op een gepaste manier te herdenken. Met steun van het kabinet onderwijs en het Masterplan herdenking WO II is de nieuwe gedenksteen, door kunstenares Maud Bekaert met een gepaste zin van auteur Jeroen Olyslaegers, het sluitstuk van deze herdenking. De steen met opschrift “HERINNEREN MET IEDEREEN zodat de een de ander niet vergeet” werd vandaag door de auteur en de kunstenares onthuld, samen met schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels en directeur van stedelijke basisschool Crea 16 Marc Plichart.

 

Schepen Jinnih Beels: “Als stad schenken we bijzondere aandacht aan herdenkings- en herinneringseducatie. Zeker ook voor onze jongere generaties is het ontzettend belangrijk om de herinnering aan WO II levend te houden. Niet alleen zodat ze de geschiedenis kennen, maar vooral ook om hen bewust te maken dat vrijheid nog steeds iets kwetsbaars en niet vanzelfsprekend is.”

 

Jeroen Olyslaegers: "Hopelijk gaan we met veel mensen op 28 augustus 2021 deze steen inhuldigen. Want dit is nu eens echt een initiatief van ouders, van gewone oprecht bekommerde mensen, en dat maakt het zo kostbaar. Dank u, Curieus Zurenborg, de ouders en de directie van Crea 16, en schepen Jinnih Beels en haar kabinet die meteen enthousiast waren en dit mee hebben opgevolgd. Dank u, Maud, voor uw kunst in steen. Gij weet hoe zeer me dat pakt. Vandaag hebben we geschiedenis geschreven. Laat ons ervoor blijven zorgen dat onze herdenking van een vreselijke dag in de geschiedenis van onze stad levend blijft."

 

Klik hier voor meer foto's 

tekst  

1

donderdag 1 april 2021