1. Dagverloop
Kleuters komen samen met mama of papa naar de klas.
Bij het binnenkomen, gaan de kleuters naar de kapstok waar ze hun jas weghangen en hun boekentas zetten ze op het rekje. Brooddozen, fruitdoosjes en drinkbusjes worden samen met mama en papa in de juiste bak gelegd. De juf helpt hier indien nodig. Kleuters nemen afscheid van mama en papa en mogen al even spelen in de klas.
Daarna komen we samen in de zithoek voor het onthaal.
We zingen en dansen op ons ‘Goedemorgenlied’ en hangen ons kaartje met kenteken aan het bord.
Dan beginnen we aan onze dag- en weerkalender. Nadien voorzien we nog wat tijd voor een kringgesprek waarbij de kleuters vrij mogen vertellen of waarbij ze vertellen over een onderwerp dat aansluit bij het thema.
Soms wordt dit kringgesprek vervangen door een waarneming, een kringspel, een korte impressie om het thema of het aanbod van de dag in te leiden, …
Na het ochtendritueel kunnen de kleuters kiezen uit verschillende activiteiten.
Er is meestal één activiteit die begeleid wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal nevenactiviteiten in de hoekjes.
Naargelang het thema worden de hoeken aangepast en uitgebreid zodat het spel leuk en aantrekkelijk blijft.
De juf probeert de kleuters zowel bij de begeleide activiteiten als in de hoekjes te stimuleren.
Na al dat spelen is het tijd voor het fruit- en drankmoment. De kleuters nemen hun doosje met fruit uit de fruitdoos en hun drinkbus met water. Daarna nemen ze plaats aan de tafel. De juf helpt de kleuters indien nodig maar stimuleert de kleuters tot zelfstandigheid. We proberen dit moment zo rustig en gezellig mogelijk te maken. Op de achtergrond speelt dan meestal ook een rustig muziekje.
Daarna gaan we samen naar het toilet en maken we ons klaar voor de speeltijd. De kleuters proberen zelfstandig hun jas, sjaal, handschoenen, … aan te doen. De juf helpt hier weer waar nodig.
Na de speeltijd krijgen de kleuters de kans om verder te spelen in de hoeken, een bepaalde activiteit af te werken of wordt er een nieuwe activiteit opgestart. Zo komen er doorheen het schooljaar allerlei activiteiten aan bod die de verschillende ontwikkelingsgebieden stimuleren. Wanneer de kleuters de juf het opruimlied horen zingen weten ze dat het tijd is om te stoppen met spelen. In alle hoeken hangen pictogrammen en foto’s die de kleuters helpen bij het opruimen. Ze tonen waar het speelgoed ligt zodat de kleuters goed weten waar alles moet opgeborgen worden. De juf helpt ook mee bij het opruimen want bij deze jonge kleuters is het niet altijd evident om alles zelfstandig op te ruimen.
De voormiddag wordt klassikaal afgerond met een verhaal, een liedje of een versje, een poppenspel, een kringspel, … Deze korte activiteiten geven de kleuters de kans om terug tot rust te komen.
Daarna maken we ons klaar om onze boterhammetjes op te eten.Na de boterhammen spelen we buiten.
In de namiddag drinken we eerst nog van ons drinkbusje en dan komen we terug samen in de zithoek voor een kort onthaal. Zo voelen de kleuters zich terug op hun gemak en geborgen.
Daarna wordt het vrij spel opgestart. Net zoals in de voormiddag worden er weer een aantal activiteiten aangeboden waaruit de kleuters kunnen kiezen vb. een beeldende expressie, een gezelschapsspel, een taalaanbod, een wiskundige activiteit, … Ook de andere hoeken zijn allemaal open.
Ook het einde van de dag wordt klassikaal afgesloten met een verhaal, een bewegingsmomentje, een taalactiviteit, …
Daarna maken we ons klaar om naar huis te gaan. De kleuters doen hun jas aan en nemen hun boekentas mee.
2. Wat leert uw kleuter in de klas?
Taal- en spraakontwikkeling
In onze klas luisteren wij naar verhaaltjes, leren versjes, doen wij taalspelletjes en zoveel meer.
Wiskundige initiatie
Wij leren al spelend met wiskundige begrippen omgaan zonder te vertellen dat wij leren tellen of rekenen.
Muzische vorming – Motorische vaardigheden
Wij zingen liedjes, luisteren naar muziek, doen bewegingslesjes op muziek, ritmiek, dansen, enz… Wij gaan ook turnen bij juf Vera.
Ook onze fijne motoriek oefenen wij heel veel, wij tekenen, schilderen, stempelen, tamponeren, prikken, knippen plakken en nog veel meer.
Socio- emotionele vaardigheden
We leren samen spelen en omgaan met elkaar.
Zelfredzaamheid
We leren ons jasje zelf aandoen, onze turnpantoffeltjes zelf aandoen, onze schoenen na de turnles terug aandoen, zelfstandig naar het toilet gaan, enz…
3. Bewegingsopvoeding
Zwemmen
Vanaf de 3de kleuterklas gaan de kinderen om de 14 dagen zwemmen.
Het zwemmen wordt gratis aangeboden in onze school.
Meebrengen: zwemkledij en 2 handdoeken in een zwemzakje.
Lichamelijk opvoeding
Twee keer per week turnen al onze kinderen.
Meebrengen: vanaf de 2de kleuterklas: witte turnpantoffels in een turnzakje.
4. Zorgjuf
Elke klas krijgt een aantal uren zorg. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:
- de zorgjuf komt een paar kinderen uit de klas halen om extra oefeningen te maken (dit kunnen zowel sterke als minder sterke kinderen zijn)
- de zorgjuf blijft in de klas en de klasleerkracht neemt enkele kinderen mee
- de zorgjuf geeft mee ondersteuning in de klas
5. Afspraken
Afzetten
De kleuters worden aan de klasdeur afgezet. De ouders maken samen met hun kind hun boekentas leeg. Juiste spulletjes in de juiste mand.
Afscheid nemen
Ouders voelen zich vaak schuldig wanneer ze afscheid moeten nemen van hun wenend kind. We hebben echter de ervaring dat, zodra de ouder uit het beeld is, het huilen ophoudt en het kind interesse in zijn nieuwe omgeving gaat tonen. We vinden het belangrijk dat je tijdig en duidelijk afscheid neemt.
Op tijd komen
Zorg ervoor dat uw kind steeds tijdig op school is. 8u45.
Bent u te laat, dan komt u binnen langs de inkom aan de Ruggeveldlaan en meldt u zich aan op het secretariaat.
Deze kinderen worden naar de klas gebracht door een leerkracht, een secretariaatsmedewerker of de directie. Ouders kunnen hun kinderen dan niet zelf naar de klas brengen.
Afhalen
Je komt je kind afhalen aan de klasdeur.
Indien je kleuter een keer door iemand anders wordt afgehaald, informeer het kind dan duidelijk en geef het ook door aan de juf. Je kleuter mag pas vertrekken als de juf een mama/papa/oma/... ziet.
Wat moet er in de boekentas
In onze schooltas zit een brooddoos met boterhammetjes, een fruitdoosje met fruit en een drinkbus met water.
Onze klaspop: Nellie en Cezar
Verjaardagen
Jarige kleuters brengen een cake mee naar school die we samen met onze vriendjes en vriendinnetjes van de klas kunnen opeten!
Hulp van ouders
Ouders worden bij ons op school af en toe gevraagd om deel te nemen aan activiteiten of om te helpen als extra begeleiding op uitstap.
Kriebelteam
Wij proberen het luizen- en netenprobleem in onze school onder controle te houden dankzij regelmatige controle door het ‘kriebelteam’. Het kriebelteam is een vaste ploeg van geëngageerde ouders die na elke schoolvakantie alle kinderen komen nazien. Indien we bij uw kind luizen en/of neten vinden, dan zal u een brief meekrijgen met de vraag tot onmiddellijke behandeling.
6. Communicatie
Maandkalender:
Hierop zal u terugvinden:
data van uitstappen/activiteiten
jarigen van de maand
thema’s van de maand
Mededelingenbord:
Berichten van de week
E-mail-adres juf:
Juf Cindy: Cindy.daggelinckx@so.antwerpen.be
Juf Sandy: Sandy.Verbeeck@so.antwerpen.be
7. Oudercontacten
In de kleuterschool zijn er 3 oudercontacten voorzien:
september: infoavond
november : eerste oudercontact
mei: tweede oudercontact
Wij vragen u om zeker aanwezig te zijn om zo samen de ontwikkeling van uw kind te bespreken.
8. Website
Neem gerust een kijkje op de website van de school op www.stedelijkonderwijs.be/dekangoeroe
Hier vindt u meer informatie over het schoolgebeuren (foto’s van activiteiten, kalender, belangrijke data, personeelsleden, schoolreglement, …).
9. Oudervereniging
Wij hebben een actieve oudervereniging: De Buidel. Zij komt op geregelde tijdstippen bijeen om samen met de directie en leerkrachten mee vorm te geven aan het beleid en de organisatie van de school. Iedereen is welkom op deze bijeenkomsten.
10. Belangrijke data
De lijst met belangrijke data kan u terugvinden op onze website.
Deze hangt ook uit aan de info-borden bij de inkom.
Wenst u een exemplaar op papier, dan kan u deze verkrijgen via de juf of het secretariaat.