Meer dan 600 Antwerpse jongeren migreerden

migratie vluchtelingen onderwijs

Migratie is brandend actueel. Bijna wekelijks worden we in de media geconfronteerd met feiten over migratie. Bootvluchtelingen, een oorlog in Syrië die miljoenen mensen op de vlucht brengt. Wat is migratie eigenlijk? En wat is het verband met ontwikkeling? Wie migreert? En waarom?

MOOOV en 11.11.11 nodigen scholen uit om dieper in te gaan op deze vragen tijdens een filmfestival en een inleefspel.

Hoe voelt het om te migreren? Tijdens de week voor de herfstvakantie ondervonden meer dan 600 leerlingen uit verschillende scholen uit de provincie Antwerpen dit aan de levende lijve. 

Samen met MOOOV en Cartoons organiseerde 11.11.11 een filmfestival voor secundaire scholen over het thema Migratie.
Daarnaast dompelde 11.11.11 samen met acht begeesterde vrijwilligers en medewerkers van verschillende vzw's de scholen onder in de wereld van migratie tijdens een educatief inleefspel.

Elke jongere kroop in het vel van een migrant. Wat is het om een Syrische vluchteling te zijn? Vindt een Marokkaans meisje haar Belgische prins op het witte paard? Lukt het een jonge Congolese om in België aan een universiteit te studeren?

Ik vond het fijn dat er een vluchteling uit Syrië zijn verhaal heeft gedaan hoe hij van Syrië naar België is gevlucht. Dat heeft me wel geraakt. Ze riskeren hun leven, ze verlaten hun land en familie. De meeste hebben een trauma opgelopen.

Geraken ze aan de juiste papieren? Het volbrengen van een parcours met verschillende thematische opdrachten bracht de deelnemers geld op, dat broodnodig bleek om de doortocht naar België te betalen.

Het parcours werd pas levensecht in gesprek met een jonge Syrische vluchteling in een nagebouwd vluchtelingenkamp. Of in de ontmoeting met twee Congolese moeders die kwamen vertellen over de verschrikkingen van Oost-Congo. De leerlingen proefden ook letterlijk van de Marokkaanse cultuur in een gezellig salon.

migratie vluchtelingen onderwijs

Op het einde van het spel kwam de laatste vraag: zal het hen lukken om een toekomst op te bouwen in België, en zo ja, zetten ze dan zelf projecten voor ontwikkelingssamenwerking op in hun herkomstland?

 

Het spel en de films werden georganiseerd door 11.11.11, met de hulp van vele vrijwilligers.

Met de steun van de Stad Antwerpen en de Provincie Antwerpen.
En in samenwerking met: MOOOV, Cartoon’s, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Orbit vzw, School zonder Racisme, Atlas-Antwerpen, Al Miftah vzw, Apimee vzw en Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers Linkeroever.

2015 lessuggestie migratie antwerpen logos