2023

Viewmaster Masterview is de jaarlijkse afstudeertentoonstelling van de studenten van alle academies van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.
En dat voor studenten van alle domeinen: muziek, woord, dans en beeld.
Op deze manier geven we hen een unieke kans werk te tonen op een professionele locatie met professionele omkadering. Een opstap voor de toekomst.

Dit jaar maken zanger, componist, accordeonist en ukelelespeler Jan De Smet en kunstenares Ria Pacquée samen een selectie uit alle afstudeerwerken van de vier Academies beeldende kunsten. Daarnaast brengen de curatoren ook het podiumtalent van de Academies muziek-woord-dans samen en creëren samen met hen onvergetelijke performances.

Beeld, muziek, woord en dans worden door het curatoren duo op een eigenzinnige manier samengebracht tot één harmonieus geheel van stijlen en klanken. De steeds verrassende expositie en performances vinden plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

Praktisch:
Opening | vrijdagavond 8 september 2023 om 19.30 uur
Expo | weekend 9 en 10 september 2023 (Open Monumentendag) & weekend 16 en 17 september 2023, telkens van 10-18 uur

Curator Ria Pacquée (°1954)

Het werk van Ria Pacquée focust zich al 30 jaar op onderzoek naar fictie en realiteit. De straat vormt haar onderzoeksveld. Als toeschouwer (foto's en video's) en deelnemer (performances) van het publieke leven probeert ze een antwoord te vinden op de meest elementaire vragen van het bestaan. Ook de interesse in het rituele, de 'waan-zin' der godsdiensten, anonimiteit, het ronddwalen in steden en het hierbij horende verzamelen van beelden en geluiden (herscheppen en toe-eigening van de werkelijkheid door details aan hun dagdagelijkse context te onttrekken) vormen belangrijke gegevens in haar werk. Veel wordt aan het toeval overgelaten. Dikwijls leidt een gebeurtenis die plaatsvindt in een bepaalde omgeving tot de creatie van een werk dat op zijn beurt dan weer naar een totaal andere stad en cultuur leidt. 

Curator Jan De Smet (°1953)

Jan De Smet is een Vlaams musicus, zanger, accordeonist, ukelelespeler en componist. Hij is vooral bekend als gezicht van de groep De Nieuwe Snaar.
1970-1981: Akoestische Folkgroep De Snaar: om en bij de 1000 concerten in binnen en buitenland
1982-2013: Muziektheatergroep De Nieuwe Snaar: om en bij de 5000 concerten in binnen en buitenland in 11 verschillende muziektheaterproducties: Fragmenten uit de geïllustreerde muziek, HàCKàDJà , William, Famineurzeven, De Nieuwe Snaar Revue, De Vierde Maat, De Omloop, De Nieuwe Snaar + 2cm.  Helden, Foor 11 , Koñec .
Vanaf 2014: Diverse muzikale samenwerkingen in duo, trio, kwartet en full band en soloprojecten rond interessante (en dikwijls vergeten) muziekstijlen

SCENOGRAAF 
Bart Prinsen 
Samen met  Eleanor Wright is Bart Prinsen, als zelfstandig kunstenaar en ervaren expobouwer, onze scenograaf dit jaar.

Praktisch