Zenith

stedelijk secundair onderwijs

Over deze studierichting

1e graad - A-stroom

Heb je een getuigschrift van de lagere school? Dan ga je naar de A-stroom van de eerste graad.

In het 1e jaar in de A-stroom krijg je 27 uur basisvorming. Daarin leer je talen, wetenschappen, wiskunde, en nog zoveel meer. Naast het basispakket is er een keuzegedeelte van 5 uur.

Iedere leerling van het secundair onderwijs krijgt dezelfde algemene vakken. De kennis en vaardigheden die je aanleert binnen de basisvorming zijn dan ook hetzelfde in alle scholen van het stedelijk secundair onderwijs.

Het keuzegedeelte heeft 3 doelen:

  • Je kan nieuwe dingen ontdekken, proberen en beleven.
  • Samen met de leerkracht ga je dieper in op een bepaald onderwerp of een bepaald vak.
  • Als je het nodig hebt, is er ook tijd voor extra ondersteuning voor bepaalde vakken of thema’s, of voor dingen die je nog niet helemaal begrijpt.

Na de A-stroom kan je een studierichting in doorstroomgerichte finaliteit (aso/tso/kso), dubbele finaliteit (tso/kso) en arbeidsmarktgerichte finaliteit (bso).

 

Verdieping en verbreding

2 van de 5 lesuren spenderen we aan LinguaLab (1uur) en MathLab (1uur). In deze uren wordt er tijd besteed aan remediëring, verdieping of uitbreiding in talige of wiskunde items. Deze uren zijn op maat van de leerling.

De overige 3 lesuren worden gebruikt om te proeven van de verschillende interessegebieden die in de tweede graad de basis vormen van de verschillende studierichtingen op SL Durlet. Doordat we al in het 1e jaar aan de slag gaan met de verschillende gebieden, ontdek je je talenten en passies. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor een interessegebied en studierichting in de tweede en derde graad.

Tot aan de herfstvakantie starten alle leerlingen in 1A met 3 lesuren Exploratie, beginnend met het interessegebied Talen & culturen (inclusief Latijn). Vervolgens heb je 2 opties:

o Je kiest ervoor om de rest van het schooljaar te proeven van nog 2 andere interessegebieden (‘Welzijn & maatschappij’ en ‘Kunst & Creatie’) binnen het vak Exploratie.

o Je kiest voluit voor de studierichting Latijn.

Meer informatie over Latijn en exploratie kan u hier terugvinden.

Gerelateerde opleidingen

Andere opleidingen die je mogelijk kunnen interesseren: