Academie Deurne

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Brass in Deurne I

Op 13 en 14 april ging de eerste editie van Brass in Deurne door. Collega Paul maakte een verslag van het weekend.

Zaterdag 13 en zondag 14 april waren een absoluut topmoment voor alle jonge, minder jonge, beginnende en gevorderde koperblazers in Deurne. 
Niemand minder dan Besson artiest, Brassband legende en ooit principal cornet van de al even legendarische Black Dyke  Band, Roger Webster, kwam helemaal naar Deurne om een Masterclass te geven en om als solist op het allereerste Brass Festival te schitteren. 

Op zaterdag werden we verwacht in de theaterzaal van basisschool Mozaïek, de huidige repetitieruimte van Academic Brass en Festival Brass. Verschillende leerlingen van de Academie, enkele conservatoriumstudenten en leden van Festival Brass en Academic Brass kregen er de kans om samen met Roger een stuk te bekijken waar ze momenteel aan werken. Het was verrijkend en onderhoudend om vier uur lang te luisteren naar alle leerlingen en de gouden tips van Roger. De virtuositeit en het schijnbare gemak waarmee hij alles benadert en uitvoert laten je tegelijkertijd dromen van vooruitgang en beseffen dat er wel nog een heel lange weg af te leggen is naar een muzikantenbestaan. Met een veertigtal uur per dag oefenen komen we er ooit nog wel denk ik. 

Onze jongste garde, de 8 tot 10 jarigen, speelde de pannen van het dak en toonde aan dat er in Deurne een heel mooie toekomst ligt voor de brassbands. Roger stond met momenten zichtbaar verbaasd en met bewondering te luisteren naar het jonge geweld. 

Zondag was het dan zover, het eerste Brass Festival van Deurne! Drie brassbands zorgden voor een rijkelijk gevulde dag met prachtige muziek. Roger Webster was natuurlijk ook weer van de partij en speelde met elke band een magnifieke solo. 
Als medespeler bij Academic Brass kan ik je verzekeren dat het een echte belevenis was. Na onze deelname aan het Belgisch kampioenschap in november 2023 was dit ons eerste echte concert en de zenuwen waren toch ook weer van de partij. We hadden flink gerepeteerd aan ons nieuwe programma met enkele werken die technisch gezien voor sommigen van ons (mezelf dus) toch wel een serieuze uitdaging waren. 
Blijkbaar staan we ook nog niet helemaal op het niveau dat roadies in het budget passen dus moesten we eerst nog zelf voor verhuis van de instrumenten en opbouw van het podium zorgen. Onze dirigent, Luc Van Gorp, had voor een grote camionette gezorgd en chauffeurde al het kostbare materiaal eigenhandig naar CC De Klap. De hulp van enkele bandleden werd hierbij zeer gewaardeerd (ook heel veel dank trouwens aan de muzikanten van Festival Brass om het weer allemaal terug naar de academie te brengen). Eens opgesteld hadden we nog een half uurtje tijd om enkele belangrijke passages te bekijken en te repeteren en dan was het aftellen naar de start om 15:30. 
Academic Brass mocht het Festival in gang trappen. De zaal was goed gevuld, de instrumenten gestemd en we hadden er duidelijk allemaal veel zin in. Het was een heerlijk concert met een enthousiast publiek, een fantastische solist, een ongelofelijk gemotiveerde band en een zichtbaar tevreden dirigent. En dan vergeet ik nog de immer geïnspireerde en leuke bindteksten van onze directeur, Luc Vertommen. 
Luc nam trouwens na ons optreden het dirigeerstokje over en toonde dat er ook bij Brass bands wel degelijk een hogere klasse bestaat. Brassband Rijnmond uit Rotterdam is Nederlands kampioen en lieten in Deurne zien dat ze die titel niet zomaar hebben gekregen. Steven Verhaert bracht met Festival Brass ook de Belgische top naar Deurne. 

Een fantastische dag voor koperblazers en voor het publiek! Volgend jaar doen we het nog eens.

  

zaterdag 13 april 2024