Academie Wilrijk

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Losse cursussen en optionele vakken

Wie geen opleiding volgt op de academie, kan inschrijven voor onderstaande losse cursussen. 
Wie wel een opleiding volgt aan de academie, kan deze cursussen toevoegen aan zijn lessenpakket als optioneel vak. 

Het gaat om volgende cursussen:
 

Koor  
Academie Wilrijk heeft 3 erg actieve koren: een kinderkoor (8-11 jaar), een tienerkoor en een volwassenenkoor. Er wordt jaarlijks meermaals opgetreden. Birgitte Christophe geeft je graag meer info: birgitte.christophe@so.antwerpen.be.
Je vindt de uurroosters hier:

Muziekgeschiedenis jazz-pop-rock
Houd je van jazz, pop of rock en wil je graag wat meer achtergrond over de verschillende stijlen en hun evolutie? Dan is deze cursus iets voor jou. We werken met illustratief videomateriaal en luistersamples.
Lesuur 2023-2024: woensdag 20-21 uur. 
Meer info? Contacteer daeninck.scheerlinck@so.antwerpen.be
 

Muziek & Cultuur volwassenen  

EEN TWEEWEKELIJKS KLANKBAD

Klara is je dagelijkse gezel, in de douche, aan de tafel, op de fiets? Je bent op zoek naar meer muzikale uitdieping? Hoe zit dat nou met het verschil tussen een concerto en een symfonie? En waarom klinkt Bach zo anders dan Offenbach? Tijd wellicht voor een wekelijks klankbad... welkom in de cursus muziek & cultuur!

WAT?

Deze cursus dompelt je onder in het grote bad van de westerse kunstmuziek, van de middeleeuwen tot onze jonge 21ste eeuw. We trekken dat verhaal open naar tendensen uit de filosofie, de wetenschap, de literatuur en de beeldende kunsten.
De grote bladzijden uit ons klinkend patrimonium krijgen ruimschoots aandacht.

Tijdens het schooljaar 2023-2024 richten we de blik op de westerse muziek, vanaf de jaren 1840 tot het uitbreken van Wereldoorlog I. We nemen een veelheid aan instrumentale en vocale muziek onder de loupe en maken ondertussen van naderbij kennis met klinkende namen: ondermeer Richard Wagner en Giuseppe Verdi, maar ook Johannes Brahms, onze eigenste Peter Benoit, Claude Debussy, Gustav en Alma Mahler vergezellen ons op deze reis. 

VOOR WIE?

Iedereen met interesse is welkom. Muzikale voorkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Aan de hand van talrijke luistervoorbeelden en sporadische concertuitstappen scherpen we gaandeweg het oor en de muzikale appetijt van de deelnemers. Vaktermen leggen we telkens grondig uit.
Het is mogelijk om deze cursus te combineren met andere lessen op de Academies, maar dat is niet verplicht.

DE LESGEVER?

Steven Marien studeerde in Leuven en Parijs en is zowel zanger als musicoloog. Als uitvoerder legt hij zich toe op een brede waaier aan muziek van middeleeuwen tot hedendaags. Steven werkte als dramaturg voor de Muntschouwburg in Brussel, schreef concerttoelichtingen voor verschillende grote concerthuizen en publiceerde onderzoek over middeleeuwse uitvoeringspraktijk. Als leraar zang, muziekgeschiedenis en muziekcultuur is hij verbonden aan de! Kunsthumaniora van Antwerpen en aan de muziekacademie van Wilrijk. Met zijn ensemble Il Nostromo del Sogno flirt hij de grenzen van het middeleeuwse muziektheater. Daarnaast is hij regelmatig te horen als tenorsolist in het werk van Bach en andere componisten.

LESROOSTER
Je vindt het lessenrooster hier. 

 

Muziek & Cultuur jongeren

BOUWSTENEN VAN DE MUZIEK
Muziek is je ding, maar je zoekt wat meer? Wat is geluid en hoe werkt het oor? Waarom speelde Bach geen piano, maar zijn zonen wel? En is Elvis dan tòch niet dood?

WAT?
In deze cursus onderzoeken we de bouwstenen van muziek. We verdiepen ons in de werking van het gehoor, gaan in op de bouw van instrumenten en pluizen uit hoe enkele bekende composities in elkaar zitten. Samen wonen we enkele concerten bij van uiteenlopende pluimage; telkens bereiden we dat concertbezoek voor in de les.

VOOR WIE?
Jongeren met interesse zijn welkom. Muzikale voorkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Aan de hand van talrijke luistervoorbeelden en sporadische concertuitstappen scherpen we gaandeweg het oor en de muzikale appetijt van de deelnemers. Vaktermen leggen we telkens grondig uit.

Je vindt het uurrooster hier.

 

Praktisch:

  • Een optioneel vak is gratis voor leerlingen muziek van de academie. We vragen wel een engagement van een jaar. 
  • Niet leerlingen of leerlingen beeld of woord betalen 20 euro per losse cursus (voor een jaar). 
  • Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@academiewilrijk.be. Je kan niet online inschrijven voor een losse cursus of optioneel vak. 
  • Je inschrijvng is steeds onder voorbehoud van beschikbare vrije plaatsen.