Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

Digitaal beeldatelier - 12 tot 18 jaar

Over de opleiding

Beeldend werken met software, op de iMac en met 3D-printers! 

In deze opleiding leer je werken met verschillende softwareprogramma’s zoals Photoshop, Tinkercad, Meshmixer, Blender, Slic3r en Simplifi3d. Je leert welke programma’s je best gebruikt voor jouw doeleinden. We combineren werken op de computer met tekenen, schilderen of boetseren. We gebruiken het digitale zowel in de voorbereiding van een beeldend werk of als een eindresultaat, met alle denkbare vormen ertussen.

Over het 3D-printen
We doorlopen het hele proces van ontwerp tot geprint object. Je leert hoe je de 3D-printers gebruikt. Ontwerpen kunnen getekend worden, of geboetseerd en gescand. Je kan ook vertrekken van bestaande objecten of figuren, en deze scannen, bewerken en 3d-printen. Mogelijkheden zat!

We gebruiken open software zoals Tinkercad, Meshmixer en Blender. Tinkercad is een eenvoudig programma waar je direct mee aan de slag kan. Met Meshmixer kan je gemakkelijk digitaal kleien. Voor complexere ontwerpen gebruiken we het programma Blender. Hiermee kan je zowel kleien als strakke ontwerpen modelleren.
We hebben drie 3D-printers, een handscanner, een statische 3D-scanner en 3D-pennen.

Wat met Photoshop?
Met Photoshop bewerken we beelden: eigen beeldmateriaal, foto’s en scans van eigen kunstwerken of ontwerpen, beelden van internet, printscreens, gerenderde 3d-ontwerpen, of beelden die je rechtstreeks digitaal tekent of schildert.
We werken met de Nederlandstalige versie van Photoshop en hebben een A1-kleurenprinter ter beschikking, alsook een flatbedscanner om tekeningen/ schilderijen/ontwerpen te scannen.

Aanpak van de lessen
Om een basisinzicht te krijgen in de digitale programma’s krijg je specifieke opdrachten, met veel ruimte voor eigen interesse en inbreng. Ieder werkt in zijn eigen tempo. 
Bij het digitaal werken leer je keuzes maken: wanneer is een werk af? Bij elke muisklik krijg je een totaal nieuw werk. Dit maakt het uitdagend om het juiste beeld eruit te pikken. Om te helpen bij de juiste keuze komen de beeldende middelen kijken: compositie, vorm en kleur.
We vinden het belangrijk dat je als leerling zelfstandig leert werken en zelf naar creatieve oplossingen zoekt en durft experimenteren. Maar we vinden het vooral belangrijk dat je plezier hebt in het digitaal werken!

Benieuwd naar wat er gemaakt wordt in het atelier? 
Klik hier voor enkele impressies. 

PRAKTISCH:
-> Het Beeldatelier is er voor iedereen van het derde tot en met het zesde middelbaar, of 14 tot 17 jaar.
-> Je hebt één lesmoment per week van 4 lesuren.
-> Lesrooster: klik hier
-> Met vragen kan je terecht bij docent linda.derboven@so.antwerpen.be