Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

Restauratie - +18 jaar

Over de opleiding

Een opleiding die de brug slaat tussen praktijk en wetenschap

In deze opleiding vormt het verleden een voortdurende bron van inzicht. De opleiding biedt je heel wat kunsthistorische achtergrond - een absolute noodzaak als restaurateur - en geeft je een inzicht in technieken en materialen uit verschillende kunstperiodes. Je gaat op onderzoek en leert via het bestuderen van picturale lagen, vernis, lijsten en ophangsystemen, met nieuwe ogen te kijken naar kunstwerken. Een boeiende ontdekkingstocht die je vertrouwd maakt met de historische periode waarin een kunstwerk ontstond, zodat je met (historische) kennis van zaken kan restaureren. 

Deze opleiding is echter geen theoretische opleiding, je gaat immers ook zelf aan de slag. Je leert werken restaureren - met materialen en technieken die als standaard gelden in internationale instituten voor restauratie en conservatie – én je bekwaamt je via het kopiëren van oude werken in het meesterschap van de fijne 19de en zelfs de 15de eeuwse portretschilderkunst. Je leert verzorgd een schilderij opbouwen, pigmenten en mediums kiezen en natuurlijk je penseel beheersen. Je wordt zo deelgenoot van een ‘inwendige’ wereld;  een wereld van gevoelens, beeldtaal en iconografie waar gerenommeerde schilders uit Europese scholen grote bewondering mee opwekten bij het publiek.

Zoals het een goede restaurateur betaamt, heb je na de opleiding voldoende expertise om te kunnen rapporteren over de toestand van beschadigde schilderijen en hun lijsten.  Je leert een restauratieverslag opstellen met een uitgekiende documentatie over de schilder of de stijlperiode. 

Benieuwd naar wat er gemaakt wordt in het atelier restauratieschilderen? 
Klik hier voor enkele impressies. 
 

PRAKTISCH:

-> Duur van de opleiding: 5 jaar - 2 lessen per week (2 x 4 uur)

-> Lesrooster: klik hier

-> Benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen:

- Veiligheidsbril
- Snijbestendige werkhandschoenen
- Rubberen handschoenen (latex/nitril)
- Spatwaterdichte schort
- Mondmasker Type P3
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet in je inschrijvingsgeld begrepen.
 

Met vragen over de opleiding kan je terecht bij docente griet.ameeu@so.antwerpen.be