Academie Wilrijk

muziek - woord - beeld

Schilderen - +18 jaar

Schrijf je in

Over de opleiding

Artistiek vorm geven aan een wereld in beweging

In de afdeling schilderkunst leer je waarnemen op verschillende manieren. Je maakt kennis met de rijke wereld van de beeldtaal en laat je inspireren door kunstenaars van vroeger en nu. Hoe beter je die beeldtaal begrijpt, hoe persoonlijker je jezelf een weg kan banen in de schilderkunst.

In de eerste twee jaren werken we aan een stevige basis. Je gaat aan de slag met compositie, vormleer en kleurenleer. In de volgende drie jaren bouw je hierop verder en rijd je een individueler parcours. Je zet je durf en nieuwsgierigheid in, en breidt stelselmatig je kunnen uit. Je krijgt vaste en keuzeopdrachten, en werkt aan verschillende thema’s en projecten. We motiveren en begeleiden je, met als doelstelling dat je uiteindelijk je eigen stem vindt in de schilderkunst. 

Je leert in de opleiding op een vakkundige manier schilderen, dat is vanzelfsprekend. Maar ook experiment en dialoog hebben een belangrijke plaats. Je gaat op onderzoek, gaat in gesprek met je docenten en medestudenten en toont je werk. We zetten in op kwaliteitsvolle feedback op je werk, zodat je op een open, kritische manier naar je eigen werk en dat van anderen leert kijken.

NIEUW vanaf schooljaar 2018-2019! DIGITALE ONDERSTEUNING!
Wie wil kan gebruik maken van digitale ondersteuning tijdens de ontwerpfase of tijdens het schilderen om te experimenteren met lijn, vorm, toon en kleur. Je kan een digitale print op canvas gebruiken als onderschildering. Met een 3d-pen kan je tekenen in de lucht, of je kan een 3d-print gebruiken om een structuurschilderij te maken. Je kan ook helemaal digitaal gaan en een schilderij maken op een Cintiq tekentablet met een pen en touch display van maar liefst 77 cm breed!  

PRAKTISCH:

-> Duur:
 
   - kort traject: 5 jaar + evt. 2 jaar specialisatie - 2 lessen per week (2 x 4 uur) 
     - lang traject: 10 jaar + evt. specialisatie - 1 les per week (1 X 4 uur)
        -> in 2019-2020 kunnen enkel eerste- en tweedejaars inschrijven voor het lange traject

-> Uurooster: klik hier voor het uurrooster

-> Met vragen over de opleiding kan je terecht bij vera.snykers@so.antwerpen.be