Academie Merksem

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Studente getuigt: In het oriëntatieatelier is presteren niet de drijfveer... wel ontdekken, ontplooien, experimenteren!

Een ware 'explosie' van leuke creativiteit en bruisende energie... zó herinner ik mij het bezoek aan de opendeurdag van de academie Schoten drie jaar geleden!  De aarzeling om me in te schrijven voor het oriëntatiejaar voor volwassenen verdween en de 'goesting' werd helemaal aangewakkerd door een verkennend gesprek met Ellen, de 'juf' ! ;-) 
Ze verzekerde me: 'presteren' is niet de drijfveer... maar wel ontdekken, ontplooien, experimenteren... en er ook van 'genieten'!
En zo gebeurde!
Oefeningen met pastelkrijt, houtskool, acryl- en aquarelverf, maar ook klei, gips, metaaldraad werden aangeboden in leuke opdrachten! Korte duidelijke toelichting over de technische aspecten van de materialen, compositie- en kleurenkennis, druktechnieken enz... domineerden nooit de lessen maar ondersteunden de persoonlijke creativiteit. Die stond altijd centraal! Ergens las ik :'een goede leraar is iemand die dingen uit je haalt in plaats van je ermee vol te stoppen'. Dat is wat ik in het atelier beleefde. Bovendien ontmoette ik in het atelier fijne jonge en minder jonge mensen! Hun gedrevenheid, hun creativiteit stimuleerde me enorm!
Die 3 jaar zijn voorbijgevlogen! Jammer! Ik zal die vertrouwde omgeving missen! Anderzijds is 'loslaten' ook  ruimte geven om iets 'nieuw' te ontdekken! In welke discipline ik me het liefst uitdruk heb ik helemaal kunnen ontdekken. Nu is het de tijd om dàt verder uit te werken! Uitdagend en spannend!

Lut, studente oriëntatie beeld volwassenen