Academie Merksem

muziek - woord - dans - beeld

Academietrip Düsseldorfzondag 16 februari 2020

“I do not paint what I see, but what I saw.”— EDVARD MUNCH

EDVARD MUNCH & PABLO PICASSO

De Schreeuw, een werk dat 4 keer is gemaakt, 2 maal is gestolen en voor ruim 91 miljoen euro over de toonbank is gegaan. Aanvankelijk had Munch dit iconische werk de titel 'De Wanhoop' gegeven. Je ziet hier zijn wanhoop na een gebroken relatie, een depressie die steeds terug keert. Het leven van Edvard Munch liep moeizaam. De dood was nooit ver weg. Het begon bij zijn moeder toen hij 5 jaar was, en later zou zijn oudste zus sterven. Aan tafel las papa de overgebleven kinderen de donkerste passages uit de bijbel voor. Nachtmerries over hel en verdoemenis bleven niet uit. Edvard, vastberaden om de ziekte en waanzin die in de familie heerste niet door te geven, besloot dat hij geen kinderen wou. Hij ging bijna uitsluitend relaties aan met getrouwde vrouwen, wat steevast fout liep.
Hij wierp zich des te meer op het creatieve. Hij zag zijn kunstwerken als zijn kinderen. Van portretten die hij verkocht maakte hij er daarom steeds twee: één voor de koper, één om zelf te kunnen bijhouden. Toen hij in 1944 overleed, liet hij aan de stad Oslo 1100 schilderijen, 18.000 bladen grafiek en 3000 tekeningen en aquarellen na. Een selectie hieruit is te bewonderen in K20 te Düsseldorf.

Ook te bewonderen in K20, is een dossiertentoonstelling rond de oorlogsjaren van Picasso. De nazi's bestempelden zijn kunst (net als die van Munch) als "entartet". De nazi's vonden al die avant-garde kunst niet mooi genoeg en hun makers te kritisch. Pablo Picasso vluchtte in 1939 naar Zuid-Frankrijk en woonde vanaf 1940 in het bezette Parijs. Hoe dit invloed had op zijn werk, zien we in een expo over het oorlogswerk van deze legendarische kunstenaar.
Tot slot is er nog tijd voor een bezoekje aan het museum voor hedendaagse kunst K21, met onder meer de spectaculaire installatie 'In Orbit' van Tomás Saraceno. Of trek de stad Düsseldorf in en ga op ontdekking!

VERTREK & TERUGKOMST
Vertrek om 8u15 aan parking
Kielse Vest/Desguinlei (Pidpa)
Terugkomst voorzien om 19u30

TER PLAATSE
11u Aankomst K20
11u15 groep 1 Engelstalige rondleiding expo Munch
12u15 groep 2 Engelstalige rondleiding expo Munch
Vrij bezoek aan K20 (met oa expo Picasso), K21 of de stad Düsseldorf
17u vertrek aan K21

PRIJS
34€ voor busreis heen en terug + inkom K20 en K21 + rondleiding expo Munch

INSCHRIJVEN
Inschrijven vóór woensdag 5 februari 2020, via mail naar
academietrips@so.antwerpen.be. Vermeld je naam, academie, adres, mailadres en gsm-nummer.
Je ontvangt een bevestigingsmail met juiste rekeningnummer. Pas na betaling op dit nummer is je inschrijving is definitief. Contactpersoon: Heidi De Clercq (Academie Hoboken).

BELANGRIJK
Het aantal plaatsen is beperkt.
Schrijf je dus zo snel mogelijk in!
Is de trip volzet? Plaats je naam zeker op de wachtlijst

Als je geen student bent van
één van de 4 Stedelijke Academies, ben je gedekt door de verzekering van de busmaatschappij maar niet door de schoolverzekering.