Academie Merksem

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

De CosmoGolem

Eindelijk is onze reus er!

CosmoGolem?

De CosmoGolem is een houten reus van vier meter hoog. Kunstenaar Koen Vanmechelen is de geestelijke vader van dit beeld. De CosmoGolem is voor Academie Merksem een volgende stap in het kinderrechtenplan en wil kinderen helpen om hun eigen stem en identiteit te vinden. Ter hoogte van het hart heeft het beeld een luikje. Via dat luikje kunnen kinderen (en volwassenen) hun wensen en hun dromen aan de reus toevertrouwen. Voor de CosmoGolem is iedereen gelijk en heeft iedereen recht op dromen en een mooie toekomst. Van de CosmoGolem krijgt iedereen gelijke kansen. Zo weerspiegelt de CosmoGolem hoop en geloof in de toekomst.

Dit beeld staat symbool voor een academie waar iedereen op een veilige manier zichzelf kàn en màg zijn, waar Kunst een heel krachtig medium is om alle mensen te verbinden en waar iedereen kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf. Voor de visie en het engagement van onze academie met betrekking tot kinderrechten, actief burgerschap en kunstig competent.

Samenwerking?

De CosmoGolem is een echte wereldburger want je kan hem al vinden in meer dan 40 landen. Op die manier verbindt hij ons met verschillende culturen. Het beeld wordt telkens gemaakt door lokale samenwerkingsverbanden. Academie Merksem sloeg de handen in elkaar met Gatam, een organisatie die zich richt tot mensen die een Grote Afstand Tot de ArbeidsMarkt ervaren. Gatam motiveert hen in de voorziening van hun eigen levensonderhoud en zet in op integratie en creëert kansen op inburgering voor vele mensen. Ze kozen op basis van een maquette de houtsoort en zaagden en monteerden alles op maat.
De CosmoGolem wordt een écht symbool van verbinding. Zo maken we alle leerlingen bewust om als ‘actieve burgers’ in het leven te staan. We brengen verbinding tot stand met het hele district, zoveel mogelijk organisaties, jeugdverenigingen, woonzorg-instellingen en alle basisscholen van Merksem. We nodigen uit zich te verbinden met de Academie via de CosmoGolem. Ook met de buitenlandse CosmoGolems uit India, Chili, Zimbabwe, Polen, Nederland... 

Eigenheid?

Leerkracht Compositie, Bram Van Camp, en een leerkracht Woord, Kris Philips, creëerden een eigen CosmoGolem-lied dat je tijdens de verwelkoming te horen krijgt en gezongen zal worden door alle leerlingen van de academie. Naast een eigen lied zal de CosmoGolem stilaan ook een eigen uitstraling krijgen door de kinderen die via de academie, de basisscholen, jeugdbewegingen de kans zullen krijgen om rond en met de CosmoGolem te werken.

Inhuldiging!

Op woensdag 19 oktober huldigden schepen Bachar en Gonda Verhaert samen met alle leerlingen, ouders, leerkrachten, buurtbewoners en genodigden onze CosmoGolem in.

Bekijk hier alle foto's

 

Rudi Van den Bergh maakte deze prachige opnames van de matinée en soirée voorstelling:

matinée toespraak

matinée Golemlied

matinée Hitten it

soirée Golemlied

soirée Hitten it

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 11 mei 2021