Over de opleiding
Schrijven
Intakegesprekken voor het schrijfjaar 2023-2024: van ma 12/6 vanaf 19:30 in lokaal 1.05, di 13/6 vanaf 19:30 in lokaal 1.01 en donderdag 15/6 vanaf 19:00 in lokaal 1.05. Of op maandag 4/9 vanaf 19:00 en dinsdag 5/9 vanaf 19:00, lokaal ntb. Vraag een intakegesprek aan bij jan.hardies@so.antwerpen.be of leen.verheyen@so.antwerpen.be.
Onze kortlopende studierichtingen Schrijven worden deskundig begeleid door Yella Arnouts, Jan Hardies en Leen Verheyen. Zowel nieuwsgierige beginners als gevorderde of publicerende schrijvers zijn welkom in onze academie.
Voor beginners is er de richting ‘schrijven: literaire teksten’ die wordt opgebouwd rond een toenemende moeilijkheidsgraad. In deze richting kun je proeven van en spelen in alle literaire genres. Hier ontdek je wat voor schrijver jij kunt zijn.
Gevorderden kunnen door- of instromen in alle richtingen van het literaire veld: poëzie, proza, literaire non-fictie en dramateksten- scenario.
Wie als schrijver op de eerste plaats zijn literaire bagage wil opkrikken, is welkom in de richting recensent woordkunst - en drama -literatuurstudie.
Elke richting kan maximaal drie jaar gevolgd worden. Elke deelnemer schrijft in per schooljaar. Na elk jaar kan dan ook elke deelnemer opnieuw bespreekbaar maken in welke richting het schrijfparcours verder ontwikkeld kan worden. Hetzij om verder te gaan in de reeds gekozen richting. Hetzij om een andere richting in te slaan.
Proza, poëzie, literaire non-fictie, dramateksten - scenario schrijven, recensent woordkunst- en drama - literatuurstudie. De docenten benaderen alle disciplines in de breedst mogelijke betekenis van het woord. Van een al te rigide scheiding tussen de literaire genres is hier geen sprake. Centraal staan in elke les schrijfplezier, gedrevenheid en een professionele en individuele begeleiding van ieders eigen schrijfparcours.
Iedere nieuwkomer wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek wordt je leervraag in kaart gebracht. In samenspraak met een docent wordt bepaald in welke richting je kunt starten. Na ieder afgerond schrijfjaar bekijken we samen, en in functie van je persoonlijke evolutie, welke weg je verder kunt bewandelen.
In een groepje van ongeveer zes deelnemers is er volop ruimte voor individuele begeleiding en feedback. Daarnaast lezen we professionele auteurs: hoe hebben zij specifieke problemen van het schrijverschap opgelost, dat is het vertrekpunt.
Heel wat schrijvers die in onze academie een opleiding hebben afgerond publiceerden inmiddels in tijdschriften, traden op met spoken word, of publiceerden bij een professionele uitgeverij: Max Greyson, Lies Gallez, Ellen Van Pelt…
Schrijven: Literaire teksten
In deze opleiding ligt het accent op het ontwikkelen van taalgevoeligheid en taalvaardigheid in functie van de verbeeldingswereld en het zintuiglijk, suggestief schrijven. We onderzoeken de verschillende aspecten van een literaire tekst (gedichten, verhalen, dialogen, columns enzovoort). Gaandeweg ontdek je wat taal allemaal kan, mits inzet van creativiteit, verbeelding en ambachtelijkheid. Hier ontdek je wat voor schrijver je zou kunnen worden, welk(e) genre(s) je verder kan of wil exploreren.
Lessenpakket I 3 uur per week, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Yella Arnouts, Leen Verheyen en Jan Hardies
Meer informatie: jan.hardies@so.antwerpen.be
Lessenrooster:
Maandag I 19 - 22 uur
Dinsdag I 19 - 22 uur
Donderdag I 18:45 - 21:45 uur
Vrijdag I 18:45 - 21:45 uur
Zaterdag I 9 - 12 uur
Schrijven: Proza / poëzie
In de opleidingen ‘Schrijven: proza’ en ‘poëzie’ ligt het accent op het verder ontwikkelen van je taalgevoeligheid en taalvaardigheid, je gedrevenheid, het onderzoeken van je thema’s en motieven, in functie van een gedichtencyclus, een bundeling korte verhalen, een novelle, een kinderboek, …. Deze opleiding richt zich tot mensen die graag fictionele teksten schrijven, al enige literaire schrijfervaring hebben en deze onder deskundige begeleiding willen bijspijkeren of zich willen voorbereiden op publicaties.
Lessenpakket I 3 uur per week, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Yella Arnouts en Leen Verheyen.
Meer informatie: leen.verheyen@so.antwerpen.be, yella.arnouts@so.antwerpen.be
Lessenrooster:
Dinsdag I 9:30 - 22 uur
Dinsdag I 18:45 - 21:45 uur
Schrijven: literaire non-fictie
In de opleiding ‘Schrijven: literaire non-fictie’ ligt het accent op het ontwikkelen van taalgevoeligheid en taalvaardigheid en onderzoeken we de vertaalslag van gedegen research naar een gedreven vertelling. We hebben oog voor de verschillende verhoudingen tussen fictie en non-fictie, tussen feit en fantasie. Gaandeweg ontdekken we dat literaire non-fictie een breed domein beslaat: de column, het essay, een beschouwend reisverhaal, autofictie… Ook kruisbestuivingen tussen beeld en taal zijn een mogelijk onderwerp in de les. Deze opleiding richt zich tot mensen die hun literaire vaardigheden willen bijspijkeren en graag genre-overschrijdend werken.
Lessenpakket I 3 uur per week, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Yella Arnouts
Meer informatie: yella.arnouts@so.antwerpen.be
Lessenrooster:
Maandag I 19 - 22 uur
Schrijven: dramateksten - scenario schrijven
De opleiding ‘Schrijven: dramateksten - scenario schrijven’ is bedoeld voor schrijvers met interesse in theaterteksten en diverse vormen van het scenario (film, televisie, audioverhalen, strip…). Schrijvers worden individueel begeleid bij het uitwerken van hun eigen schrijfproject en daarnaast verdiepen we ons klassikaal in de verschillende aspecten van het schrijven van dramateksten en scenario’s, van structuur en spanningsopbouw tot het uitwerken van personages en het schrijven van dialoog. Vertrekkend vanuit de leervragen van de cursisten worden ook films en theaterteksten uit het klassieke en het hedendaagse repertoire besproken om een breder beeld te krijgen van wat er binnen dramateksten en scenario zoal mogelijk is.
Lessenpakket I 3 uur per week, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Leen Verheyen
Meer informatie: leen.verheyen@so.antwerpen.be
Lessenrooster:
Vrijdag I 19 - 22 uur
Recensent woordkunst- en drama - literatuurstudie
De opleiding recensent woordkunst- en drama - literatuurstudie’ is gericht op schrijvers die meer thuis willen raken in de literatuur, zowel de Nederlandstalige literatuur als de wereldliteratuur. De samenkomsten organiseren zich rond voorbeelden uit de literatuurgeschiedenis, die in overleg met de groep worden bepaald. Ook de docent stelt teksten beschikbaar vanuit zijn persoonlijke lees- en schrijfparcours.
Het accent ligt op het ontplooien van een eigen leescultuur zodat het lezen van professionele auteurs zich kan verdiepen en het schrijven van eigen werk met meer inzicht gepaard kan gaan. Verworven literaire kennis en vaardigheden tijdens de opleiding worden getoetst aan concrete schrijfoefeningen die de docent als opdracht meegeeft en die besproken worden tijdens de contacturen.
Lessenpakket I 2 uur per week, gedurende maximaal 3 jaar I onder begeleiding van Leen Verheyen
Meer informatie: leen.verheyen@so.antwerpen.be
Lessenrooster:
woensdag I 19 - 21 uur
Vakkenpakket
Opleiding schrijven:
Intakegesprekken voor alle nieuwkomers voor het schrijfjaar 2023-2024 vinden plaats in Academie Borgerhout in de week van maandag 12/6 tot en met vrijdag 16/6 telkens vanaf 19u. De exacte lokalen worden nog gecommuniceerd.
Heb je vragen rond de opleiding schrijven? Vraag een intakegesprek aan bij een van de begeleiders (zie onderaan voor contactgegevens).
Lessenpakket Schrijven: Proza |
3u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: jan.hardies@so.antwerpen.be yella.arnouts@so.antwerpen.be |
Lessenpakket Schrijven: Poëzie |
3u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: yella.arnouts@so.antwerpen.be, leen.verheyen@so.antwerpen.be |
Lessenpakket Schrijven: Literaire non-fictie |
3u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: yella.arnouts@so.antwerpen.be |
Lessenpakket Schrijven: dramateksten - scenario schrijven |
3u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: leen.verheyen@so.antwerpen.be |
Lessenpakket Schrijven: Literaire teksten |
3u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: yella.arnouts@so.antwerpen.be |
Lessenpakket Recensent woordkunst- en drama - literatuurstudie | 2u/week gedurende maximaal 3 jaar |
Meer info: leen.verheyen@so.antwerpen.be |
Lesplaats(en)
Academie Borgerhout - Collegelaan
2140 Borgerhout
Prijs
Inschrijvingsgeld schooljaar 2023-2024
Je bent op 31 december 2023 | Je betaalt |
Jonger dan 18 jaar | 101 euro 69 euro bij verminderd tarief 20 euro indien je inwoner bent van stad Antwerpen of een district én van een kansentarief geniet |
Tussen 18 en 24 jaar | 173 euro 78 euro indien je inwoner bent van stad Antwerpen of een district én van een kansentarief geniet |
25 jaar of ouder |
392 euro |
Krijg jij korting?
Check hier of je in aanmerking komt voor een verminderd tarief
Inschrijving annuleren?
Annuleer je voor 30 september 2023? Dan krijg je het inschrijvingsgeld terug. Je betaalt wel 20 euro (of 15 euro bij verminderd tarief) voor
administratiekosten. Annuleer je later of wil je stoppen? Dan krijg je geen geld meer terug.
Andere voordelen?
Bij inschrijving in een academie:
- heb je korting op uitstappen, lezingen, bezoeken aan musea,...
- krijg je automatisch een studentenkaart. Zo kan je zelf ook goedkoper naar cultuur.
Wat zit niet in de kostprijs van je inschrijving?
Materiaal zoals boeken, schriften, schrijfgerief,...
Je leerkracht of het secretariaat kan je hierover meer info geven.
Voorwaarden verminderd tarief
Schooljaar 2023-2024
Je krijgt korting als je
- in 1 van de categorieën hieronder valt op het moment van inschrijving
- de verplichte documenten op tijd binnenbrengt met een datum die binnen de inschrijvingsperiode valt (01 juni – 30 september)
Breng je documenten binnen op het secretariaat vóór 1 oktober 2023.
Ben je te laat? Dan betaal je het volledige tarief.
Hoe gebruik je de tabel?
- Zoek in kolom 1 (‘Voorwaarden’) bij welke groep je hoort.
- Kijk daarnaast in kolom 2 (‘Wat breng je mee naar het secretariaat?’) wat je moet meebrengen voor jouw groep.
- Staat er ‘of’? Dan moet je maar 1 van de documenten binnenbrengen. Anders moet je alle documenten binnenbrengen.
- Niet zeker? Kom naar het secretariaat of bel ons op.
Ben je een persoon ten laste?
Dan moet je naast de documenten in de tabel hieronder ook nog extra documenten binnenbrengen.
- Ben je ten laste van iemand anders uit je gezin? Breng een attest van gezinssamenstelling van je gemeente binnen. Je kan dit ook online aanvragen
- Ben je ten laste van je partner? Breng een attest van gezinssamenstelling (gemeente) én een attest van de mutualiteit binnen waarop vermeld staat dat je ten laste bent van je partner.
Voorwaarden |
Wat breng je mee naar het secretariaat: |
Je bent het 2de uit het gezin (1)
|
|
Je doet 2 inschrijvingen voor 1 persoon
|
|
Je hebt het VT-statuut / Omnio-statuut en bent geen inwoner van stad Antwerpen of een Antwerps district
|
|
Je hebt een VT-statuut/kansentarief en bent inwoner van stad Antwerpen of een Antwerps district
|
|
Je bent werkloos
|
|
Je ontvangt een leefloon van het OCMW en bent geen inwoner van stad Antwerpen of een Antwerps district
|
|
Je ontvangt een leefloon van het OCMW en bent inwoner van stad Antwerpen of een Antwerps district Je krijgt een leefloon. Je krijgt een extra korting via Dienst Vrije Tijd van de stad Antwerpen. Je betaalt dan €20 (-18j) of €78 (+18j). Deze korting is geldig voor maximaal 2 inschrijvingen per leerling voor leerlingen onder de 18 jaar. Leerlingen vanaf 18 jaar krijgen deze korting voor maximaal 1 inschrijving. |
|
Je bent mindervalide
|
- Een attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Dit attest vermeldt 4 punten op het criterium ‘lichamelijke en psychische gevolgen van de handicap’
- Een attest van de Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid dat het recht aantoont op een tegemoetkoming (met vermelding van bedrag) |
Je bent arbeidsongeschikt
|
|
Je woont in een tehuis of medisch-pedagogische instelling |
|
Je bent vluchteling of beschermde
|
|
(1) Een gezin is een groep van mensen die:
- officieel samenwonen op hetzelfde adres;
- samen het huishouden doen;
- financieel of op een andere manier helpen in het huishouden
Je moet geen familie van elkaar zijn.
Ben je wél familie maar woon je niet op hetzelfde adres? Bijvoorbeeld broers, zussen en kinderen van ouders die niet op hetzelfde adres wonen. Dan krijg je ook het verminderd tarief. Je moet dan volgende documenten binnen brengen:
- kids-ID
- vonnis van de rechbank
- getuigschrift van gedeeld verblijf
Opgelet: De informatie hierboven volgt de wet. Als die verandert, proberen wij onze informatie zo snel mogelijk aan te passen.