Academie Wilrijk

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

De afdeling Oude muziek

Welkom op de afdeling oude muziek!

In de afdeling oude muziek verdiep je je in de prachtige muziek die geschreven is sinds de middeleeuwen. Het vertolken van deze muziek vraagt een eigen benadering. Je wordt ingewijd in de historische uitvoeringspraktijk. Vooral barokmuziek staat op het programma, met componisten als Bach, Händel, Vivaldi en vele andere tijdgenoten. Middeleeuwse en renaissancemuziek kunnen ook worden aangeboden. 

Klik alvast eens op onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van de afdeling oude muziek. 

Qua instrumenten kan je kiezen tussen barokluit, blokfluit, historische gitaarklavecimbel, orgel, renaissanceluit, theorbe, traverso,viool en zang.
Als je op de linkjes onder de instrumentnamen klikt, krijg je meer informatie over de instrumenten te zien. 

Je ontdekt al snel het plezier van samen met anderen oude muziek spelen in één van onze ensembles oude muziek.
 

Is oude muziek iets voor jou?

Tussen onze leerlingen vind je zowel 8-jarigen die hun eerste muzikale stappen zetten, als volwassenen die na twintig jaar pauze opnieuw muziek willen maken. 
Absolute beginners starten steeds met 1 uur instrumentles en 2 uur muziekatelier per week. Naarmate je meer ervaring hebt, heb je meer keuze in de vakkenpakketten. 

Klik hieronder voor het pakket dat bij jouw leeftijd past: 

8 tot 12 jaar
12 tot 15 jaar
15 tot 18 jaar
+ 18 jaar

Neem gerust contact op met coördinator Ben Van Nespen (ben.vannespen@so.antwerpen.be) als je vragen hebt over de vakken of je afvraagt op welk niveau je kan starten.  
 

Een bijzondere samenwerking tussen 3 academies

De afdelingen oude muziek van Academie Wilrijk, Academie Ekeren en MA’GO werken sinds jaren nauw samen. Dit resulteert onder andere in de gezamenlijke uitwerking van het vak muzieklab oude muziek (3e graad). In dat vak bezoek je samen met andere leerlingen oude muziek concerten en lezingen en je volgt workshops oude muziek. Werkelijk een bijzonder interessant programma! 
 

Jaarlijks hoogtepunt in het Vleeshuis

Museum Vleeshuis, het bijzondere muziekmuseum in Antwerpen, is het decor van het jaarlijkse concert van de afdeling. Jong en oud, beginner en gevorderde, staan er op het podium. Een moment om naar uit te kijken!