Stedelijk deeltijds kunstonderwijs

beeld - muziek - woord - dans

Ziëna 2023-2024

 

Een must voor wie zoekt naar kunst in de brede zin van het woord, voor wie het hedendaagse als inspiratiebron wil verkennen en meerwaarde zoekt.
Na tien jaar elke maand een specifiek onderzoek te hebben gedaan naar minder aan bod komende kunstthema’s, kijken we terug én vooruit. Terug als ‘kunstencinema’: alle ZIËNA’s worden namelijk ‘vertoond’. We kijken ook vooruit met meerdere Belgische authentieke kunstenaars.
In het najaar start de serie ‘MUST SEE’ met Leon Spilliaert, Harry Gruyaert en James Ensor.
Vanaf januari is er traditioneel de serie ‘MUST READ’ met Alfred Döblin en James Joyce
De laatste serie ‘MUST AUDIOVISUEEL’ sluit af met Frederico Fellini en Johan Grimonprez.

MUST SEE

Leon Spilliaert - Les Silences
Bespreking van de kunstenaar, gevolgd door de film ‘Les Silences’ (met Nederlandse ondertiteling). De documentaire 'Les silences de Spilliaert' van Wilbur Leguebe is verre van een simpele biografie van de Belgische schilder. Als het een chronologische lijn lijkt te volgen, staat de film uitgebreid stil bij de eerste jaren van zijn leven, zijn beste periode, die van de jaren van twijfel en terugtrekking, om te proberen deze raadselachtige persoonlijkheid te begrijpen. Scenario en regie: Wilbur Leguebé
Dinsdag 24 oktober, 20.00 – 22.00 uur                                                                                                      
Academie Beeld Berchem - OLV straat 25, Berchem

Harry Gruyaert - Documentaire
Harry Gruyaert, geboren in Antwerpen groeide uit tot de Europese pionier van de kleurenfotografie. Verstikt door zijn grijze, beklemmende achtergrond, ontdekt hij plots een wereld van licht en kleur. We tonen ook het verhaal van hem als Magnumfotograaf. Muziek van Tuur Florizone en camerawerk van Jimmy Kets!
Dinsdag 21 november, 20.00 – 22.00 uur  
Academie Muziek-Woord-Beeld Wilrijk, Doornstraat 8, Wilrijk

James Ensor – Documentaire
In 2024 staan alle spots op Ensor en is deze Vlaamse meester overal. Het is dan ook het Ensorjaar! Redenen genoeg om deze vernieuwer, die de gangbare kunstregels herschreef een plaats te geven in ZIËNA.
Dinsdag 19 december, 20.00 – 22.00 uur
Academie Beeld Berchem - OLV straat 25, Berchem      

MUST READ

Alfred Döblin - Berlin Alexanderplatz
Lezing met filmfragmenten.
Berlin Alexanderplatz uit 1929 wordt beschouwd als een van de belangrijkste en vernieuwende werken uit de Weimarrepubliek. Hoewel de vertelstijl soms wordt vergeleken met die van James Joyce, hebben critici onderscheid gemaakt tussen Ulysses ‘innerlijke monoloog’ en het gebruik van ‘montage’ in Berlin Alexanderplatz. De roman wordt vanuit meerdere gezichtspunten verteld en gebruikt geluidseffecten, krantenartikelen, liedjes, toespraken en andere boeken om de plot voort te stuwen.
Dinsdag 23 januari, 20.00 – 22.00 uur
Academie Muziek-Woord-Beeld Borgerhout, Collegelaan 3-5, Borgerhout

James Joyce – Documentaire
Als Iers schrijver wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman ‘Uylisses’, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het literair modernisme. Gebrandmerkt als een voyeur en pornograaf werd hij verbannen uit zijn geboorteland Ierland. Deze documentaire duikt in het duistere, door schandalen getekende leven van een van de grootste schrijvers.
Dinsdag 20 februari, 20.00 – 22.00 uur
Academie Muziek-Woord-Beeld Borgerhout, Collegelaan 3-5, Borgerhout

Magie – Dag van de Academies
We nemen jou graag mee in een uitgestippeld kunst-wandelparcours. Vooraf geniet je nog van een gedocumenteerde kunstlezing ‘beeld- woord-muziek in Borgerhout’.
Belangrijke kunstenaars die op een of andere wijze betrokken waren (en blijven) met Borgerhout, komen aan bod:
Schrijvers als August Snieders, Hugues C. Pernath, Johan Petit, Saskia Costers, ook Yella Arnouts en Leen Verheyen.
Beeldende kunstenaars als Panamarenko (hij had er zijn atelier ‘Luchtschipbouw’), Anne-Mie van Kerckhoven (zij heeft haar atelier dichtbij de academie), ook componisten als Alfons Bervoets, geboren en gestorven in Borgerhout (1907-1987) én gewezen directeur van de Academie Borgerhout, Raoul Desmet, geboren in Borgerhout, met zijn magische hedendaagse muziek
14.00-15.00 uur: de gedocumenteerde kunstlezing in verband met 'Borgerhout Magie’
15.00-17.00 uur: de uitgestippelde wandeling
Zaterdag 3 februari, 14.00 – 17.00 uur
Academie Muziek-Woord Borgerhout, Collegelaan 3-5, Borgerhout (14.00 uur) / wandelparcours

MUST AUDIOVISUEEL

Frederico Fellini - Otto e Mezzo
Vanaf de jaren vijftig begon Fellini films te regisseren. Otto e Mezzo wordt aanzien als zijn absolute meesterwerk. Duidelijke autobiografische elementen zijn aanwezig. Deze film over het gebrek aan inspiratie zit vol meeslepende en indringende scènes en beelden. De fantasieën en groteske personages zouden later tot vervelens toe terugkeren, maar hebben hier niets van hun eerste verrassende werking verloren, want zijn functioneel in de schildering van een creatief gedachtenproces en geen doel op zich.
Dinsdag 30 april, 20.00 – 22.00 uur
Academie Muziek-Woord-Beeld Wilrijk, Doornstraat 8, Wilrijk

Praktisch:

Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar ziena@stedelijkonderwijs.be met vermelding van

  • inschrijving Ziëna
  • je naam en voornaam
  • je telefoonnummer
  • datum lezing

Deelname is gratis