Academie Hoboken

muziek - woord - dans - beeld

Nocturne | Extra City

donderdag 21 april 2016: Rondleiding EXPO & lezing Stef Van Bellingen

 

Rondleiding EXPO & lezing STEF VAN BELLINGEN

Op het programma staat een exclusieve rondleiding in de nieuwe tentoonstelling Riddle of the Burial Grounds en een lezing door tentoonstellingsmakerStef Van Bellingen.
Toegankelijk voor alle leerlingen van de academies beeldende kunsten Berchem, Hoboken, Merksem en Wilrijk.

RONDLEIDING | Riddle of the Burial Grounds 
 
Radioactief materiaal, opgeslagen in betonnen tunnels diep onder de grond, kan een catastrofale ramp veroorzaken tot ver in de toekomst, tot in een tijdperk waar we ons nauwelijks iets bij kunnen voorstellen. Met aandacht voor tekens, voorwerpen en mijlpalen uit het verleden, kijkt de groepstentoonstelling ‘Riddle of the Burial Grounds’ vastberaden naar de toekomst.
 
Hoe gaat onze planeet er in de toekomst uitzien, wanneer steeds meer begraafplaatsen van nucleair afval een litteken vormen op het landschap en zijn bewoners? Kunnen we met onze toekomstige aardbewoners communiceren, net als voorgaande generaties dat met ons deden; via gedenkstenen, waarschuwingstekens of monumenten? De selectie kunstwerken van hedendaagse internationale kunstenaars belicht deze thematiek vanuit verschillende oogpunten.

Speciaal aanbod voor leerkrachten: Er is een educatief pakket ontwikkeld, dat helpt/richting geeft bij het bezoek aan de tentoonstelling. De bundel geeft uitleg en achtergrondinformatie over de kunstwerken in de tentoonstelling. Dit materiaal is ook fysiek aanwezig in Extra City. Geïnteresseerde leerkrachten worden uitgenodigd om met dit materiaal aan de slag te gaan. Ze kunnen later met hun leerlingen dan ook zelf de tentoonstelling bezoeken. 

 
LEZING | Stef Van Bellingen
Als curator van hedendaagse kunsttentoonstellingen en als archeoloog van opleiding, zal Stef Van Bellingen op een toegankelijke en inspirerende wijze het thema verder uitdiepen.
Hoe kunnen kunstenaars een unieke blik bieden op de toekomst van onze planeet en samenleving?
 
Stef Van Bellingen is artistiek directeur van kunstenplatform Warp te Sint-Niklaas en freelance tentoonstellingsmaker. Vorig jaar organiseerde hij 'Vormidable', een overzicht van de Vlaamse sculptuur in Den Haag, en momenteel bereidt hij de volgende editie van 'Coup de ville' voor en een tentoonstelling met Vlaamse kunstenaars in Kaapstad / Zuid-Afrika. 

PROGRAMMA | donderdag 21 april 2016

18.30 uur > Onthaal
19.00 uur > start nocturne: rondleiding + lezing
20.00 uur > wissel rondleiding / lezing
21.00 uur > drankje in Bar Extra City

INSCHRIJVEN

via het secretariaat van je academie
zolang er plaats is
prijs = €3 voor leerlingen, leerkrachten gratis

ADRES

 Extra City: Eikelstraat 31, 2600 Berchem

nocturne