Academie Hoboken

stedelijk deeltijds kunstonderwijs

Mode en textiel +18 jaar

Over de opleiding

In dit atelier kom je in aanraking met zowel textiel- als modeontwerp. Onderzoeken en experimenteren staan centraal.  

Je leert een heleboel nieuwe technieken zoals ontwerpmethodes, textiel ontwerpen door verven en drukken of een moodboard samenstellen. Maar je leert ook meer klassieke technieken zoals borduren, spinnen, weven en afbindtechnieken.  Daarnaast krijg je een grondige basis figuurtekenen en werk je aan je persoonlijke tekenstijl. Aan de hand van korte opdrachten onderzoek je concepten als kleur, vorm, volume, texturen, symmetrie en moods. De technieken en opdrachten die je worden aangereikt, dagen je uit in je artistieke ontwikkeling.  Je verlegt je grenzen en ontdekt welke technieken jou het best liggen. Je ontwikkelt materiaalkennis en verwerkt de verworven kennis en vaardigheden in je eindwerk.  

In deze opleiding is er veel ruimte om een eigen parcours uit te stippelen. Zo zal de ene cursist zich toeleggen op het ontwerpen van een volledige collectie, terwijl de andere zich misschien zal focussen op textielinstallaties. 

Mode loopt als een rode draad doorheen deze opleiding en we hebben oog voor actuele ontwikkelingen in het landschap: zo zijn thema’s als ecologie en circulaire mode niet meer weg te denken. We houden de actualiteit van mode en textiel dan ook in het oog aan de hand van museabezoeken.  

2/ Waar en wanneer 

Het Mode- en textielatelier vindt plaats op

  • woensdagavond van 18u30 tot 22u00 

Plaats: Oudestraat 41 – 2660 Hoboken 

3/ Leerkrachten 

Muriel Delvigne (3 avonden/maand) 
Pascaline van Heddegem (1 avond/maand) 

4/ Praktisch  

10-jarig traject 

5/ Kostprijs 

Als je op 31 december 2023 tussen de 18 en 24 jaar bent, betaal je 173€. 
Als je op 31 december 2023 25 jaar of ouder bent, betaal je 392€ of 173€ bij een verminderd tarief. Heb je recht op een verminderd tarief? Controleer het hier: https://www.stedelijkonderwijs.be/deacademies/criteria-voor-sociale-vermindering    

18+: Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming en in stad Antwerpen woont, dan krijg je een bijkomende korting via de Dienst Vrije Tijd van de stad. Je betaalt dan €78.

6/ Online 
Instagram: atelier_modeentextiel_hoboken 

Bekijk het Fotoalbum van dit atelier.