Een nieuwe thuis voor de opleiding vrachtwagenchauffeur

Het Stedelijk Lyceum Eilandje vond begin dit schooljaar een nieuw oefenterrein voor hun leerlingen van de opleiding vrachtwagenchauffeur. 38 leerlingen kunnen er terecht op een site van 3000 m2 voor het aanleren van manoeuvres met een vrachtwagen. Er is ook een loods ingericht als volwaardige leslocatie. Vandaag werd het oefenterrein officieel geopend tijdens de opendeurdag door onder andere Jinnih Beels, schepen van Jeugd en Onderwijs in Antwerpen.

De opleiding

Antwerpse leerlingen kunnen bij het Stedelijk Onderwijs al meer dan 30 jaar voor de opleiding vrachtwagenchauffeur kiezen. De opleiding (derde graad secundair onderwijs) is zeer praktijkgericht, maar de leerlingen krijgen ook algemene vakken en talen krijgen extra aandacht. De leerlingen leren voldoende Frans, Engels en Duits, zodat ze ook in moeilijke situaties in het buitenland hun plan kunnen trekken. 
We werken voor deze opleiding nauw samen met het Sociaal Fonds Transport en logistiek en we zijn de enige secundaire school in de provincie Antwerpen die de opleiding aanbiedt. Dankzij het nieuwe oefenterrein is ook de toekomst van de opleiding verzekerd” vertelt Tijl Ooms, directeur van Stedelijk Lyceum Eilandje.  
 
Inse Verdaasdonk is een eerstejaars leerling van de opleiding en gaf enkele demonstraties aan de bezoekers. "Ik heb al een diploma in de zorg op zak, maar ik kom eigenlijk uit een truckersfamilie. Zowel mijn moeder als mijn vader zijn vrachtwagenchauffeur en ook bij mij kriebelt het om in het beroep te stappen. Daarom besloot ik vorig jaar om me toch nog voor deze opleiding in te schrijven en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!"

Knelpuntberoep

Vrachtwagenchauffeur is een knelpuntberoep en de coronapandemie heeft de transportsector nog een extra boost gegeven. De vraag naar goed opgeleide vrachtwagenchauffeurs blijft dus zeer groot. 
Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs: “Een goede aansluiting tussen de arbeidsmarkt en onderwijs is een belangrijk doel van het Stedelijk Onderwijs. We werken hiervoor nauw samen met de stad Antwerpen en externe partners, zoals het Sociaal Fonds Transport en logistiek. Zo kunnen we samen de kwaliteit van de opleiding blijven garanderen en zijn we mee met belangrijke evoluties in de sector.
En dat doen we prioritair bij opleidingen waarvan we weten dat ze leiden tot een knelpuntberoep” vult Jinnih Beels, schepen voor Onderwijs en Jeugd in Antwerpen aan. “Vanuit deze partnerschappen stoomt de stad Antwerpen onze jongeren klaar voor jobs van vandaag en de toekomst. De opleiding vrachtwagenchauffeur is hier een mooi voorbeeld van. Elk jaar studeren ongeveer 15 leerlingen af als vrachtwagenchauffeur en de opleiding zit duidelijk in de lift.

 

Open terreindag

Op zaterdag 23 april organiseerde het Stedelijk Lyceum Eilandje een Openterreindag op het nieuwe oefenterrein. Tussen 11 uur en 17 uur kon je kennismaken met de werking en organisatie van de opleiding. Bezoekers konden meerijden met een vrachtwagen en kregen een rondleiding op het oefenterrein. De leerlingen van de opleiding demonstreerden ook enkele manoeuvres. 
Ook Jinnih Beels was op de afspraak. Zij mocht deze keer het lintje doorrijden in plaats van doorknippen.

 

Ontdek hier alle informatie over de opleiding vrachtwagenchauffeur in het Stedelijk Lyceum eilandje.

maandag 25 april 2022
Secundair Onderwijs