Cyberaanval op Stad Antwerpen

Het informaticasysteem van Stad Antwerpen werd in de nacht van 5 op 6 december 2022 getroffen door een cyberaanval. Deze cyberaanval heeft ook gevolgen voor Stedelijk Onderwijs. We doen er alles aan om stapsgewijs onze digitale systemen weer op te starten. We beseffen dat dit problemen oplevert voor leerlingen, cursisten, ouders en leveranciers en wensen ons hiervoor te verontschuldigen.

Wat doet Stedelijk Onderwijs samen met stad Antwerpen om mijn persoonsgegevens te beschermen tijdens deze cyberaanval?

Door de cyberaanval werden systemen en programma’s uit voorzorg afgesloten. Stad Antwerpen, het federale Cyber Emergency Response Team (CERT.be) en de Federale Politie werken samen om de cyberaanval te onderzoeken en de schade verder te beperken.
 

Zijn mijn persoonsgegevens gestolen?

Op basis van de informatie die nu voorhanden is zijn er binnen de systemen van Stedelijk Onderwijs mogelijk documenten bekeken maar niet gekopieerd. Verder onderzoek moet hier uitsluitsel over geven. De daders van de cyberaanval lieten weinig tot geen sporen na. 

Stedelijk Onderwijs heeft net als Stad Antwerpen de cyberaanval gemeld aan de bevoegde autoriteiten. Het gerechtelijk onderzoek loopt volop.

Met vragen kan je terecht op informatieveiligheid@stedelijkonderwijs.be.
 

Wat zijn de risico’s als mijn gegevens gestolen zijn?

De 2 grootste risico’s als er gegevens worden gestolen zijn phishing en identiteitsfraude.

E-mailadressen en telefoonnummers kunnen gebruikt worden om phishingberichten te versturen. Phishing is een vorm van internetfraude. Je ontvangt dan valse berichten via sms, Whatsapp, mail, …. Via dit bericht proberen criminelen je persoonlijk gegevens te achterhalen. Bijvoorbeeld je inloggegevens, info over je creditcard of pincodes. Tips om phishing te herkennen vind je op site van de Vlaamse overheid

Als je denkt het slachtoffer te zijn van identiteitsfraude, volg dan deze stappen:

Wat kan ik zelf doen om mijn persoonsgegevens beter te beschermen?

Algemene tips rond cyberveiligheid vind je op www.safeonweb.be.  Deze tips pas je best altijd toe en zorgen voor een betere beveiliging van je gegevens. Ook als er nog geen gegevens gestolen zijn.

woensdag 4 januari 2023
Stedelijk Onderwijs - algemeen